Cu trei luni înainte de încheierea sesiunii parlamentare şi în pre-campanie electorală, liberalii au anunţat că vor demara strângerea de semnături pentru schimbarea din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a spus şi că UNPR s-a exprimat în spaţiul public în direcţia susţinerii acestui demers. „Este un demers de bun simţ, pe care PNL îl demarează încă din această săptămână. (…) Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necesare”, a declarat ea. În schimb, preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că nu a negociat cu nimeni schimbarea lui Tăriceanu, dar a avut o discuţie cu colegii pentru a analiza propunerea.
Potrivit Regulamentului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului se poate face la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor şi aceasta poate fi aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor.
UDMR nu susține
PNL are nevoie de 82 de senatori, în condiţiile în care el dispune de 56 de voturi şi UNPR are 21 de senatori. Liberalii îl mai pot debarca pe Tăriceanu cu sprijinul independenţilor sau al UDMR, fiecare cu 8 senatori.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, pentru EVZ, că formaţiunea pe care o conduce nu susţine acest demers. „Este o decizie pe care o vom lua în şedinţa conducerii partidului şi o să vedem încotro mergem”, a spus și liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor. La rândul său, Tăriceanu a afirmat că nu se teme de acest demers. „PNL este într-o pierdere de viteză evidentă, au doi lideri care în sondajele de opinie totalizează o încredere fabuloasă situată între 7 şi 11 la sută şi caută o ieşire din acest impas”, a declarat preşedintele Senatului.Potrivit surselor EVZ, dacă demersul PNL va avea succes, atunci Vasile Blaga, co-preşedintele PNL, va fi cel care va lua locul lui Tăriceanu. Blaga a mai fost președinte al Senatului în 2012, când a fost dat jos de USL.