Curtaţi intens de PDL, liberalii vor să semneze un protocol cu Uniunea lui Marko Bela, care le-ar ridica astfel cota la aproape 30%.
Curtaţi atât de PDL, cât şi de PSD, care i-au invitat să formeze guvernul împreună, liderii PNL vor să ceară un nou mandat de premier pentru Tăriceanu.
Pentru a avea un atu suplimentar în sprijinul acestei solicitări, ei vor să semneze un protocol cu UDMR, afirmă surse liberale. Potrivit surselor citate, liberalii ar fi avut, deja, tatonări cu liderii UDMR şi oferta către Uniune ar putea fi oficializată astăzi în cadrul unei reuniuni a Biroului Politic al PNL. Surse din UDMR au confirmat, de asemenea, că PNL ar reprezenta pentru Uniune „prima opţiune“.
Calculele liberalilor
În acest fel, cele două partide se vor prezenta la negocieri ca un pol politic: potrivit rezultatelor de ieri după-amiază, PNL şi UDMR însumau 25% din voturi, în timp ce PDL sau PSD se aflau fiecare la 33%.
Anunţul colaborării cu UDMR ar sluji şi intenţiei lui Tăriceanu de a nu se grăbi cu negocierile oficiale cu PDL sau PSD. În acest fel, liberalii câştigă timp pentru a urmări mişcările celorlalte partide importante şi a vedea care este oferta lor.
Şi aceasta pentru că în conducerea PNL părerile sunt împărţite când vine vorba de viitorul partener de guvernare. Unii sunt de părere că ar trebui refăcută alianţa cu PDL, dar vor să obţină garanţii că Traian Băsescu nu-i va „călca în picioare“ după ce nu va avea nevoie de ei. Alţi lideri ai partidului înclină către o colaborare cu PSD.
Liberalii susţin că sunt pregătiţi de opoziţie
Ce se va întâmpla dacă partenerii de negociere refuză solicitarea liberalilor de a da primul-ministru, „PNL vrea nu numai să guverneze, dar să şi conducă guvernarea viitoare, pentru a pune în aplicare programul anticriză prezentat recent de guvernul Tăriceanu“, susţine coordonatorul politic al campaniei PNL, Bogdan Olteanu.
„În caz contrar, PNL va intra în opoziţie“, a adăugat Olteanu. Totuşi, e de aşteptat ca, la şedinţa de astăzi a conducerii liberale, o parte a liderilor să aibă o cu totul altă poziţie. Motivul este simplu: dacă PNL ar primi, ipotetic, postul de premier este evident că va trebui să renunţe la pretenţii pentru alte ministere grele. (a contrbuit Andi Manciu) INSISTENŢĂ
PDL face curte „petroliberalilor“
În ciuda relaţiilor tensionate pe care PDL şi PNL le-au avut în ultimii ani, democrat-liberalii au anunţat, oficial, că prima lor opţiune pentru negocieri sunt liberalii. Preşedintele PDL, Emil Boc, a invocat faptul că dreapta a câştigat alegerile, scorul cumulat al PDL şi PNL depăşindu-l pe cel al PSD. El a spus că partidul său va face „toate demersurile pentru ca politicile de dreapta să se regăsească în viitorul guvern“. Cu toate că a părăsit PNL în urma unui conflict cu preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a afirmat că, „normal, primul partener de dialog va fi PNL“. „Noi trebuie să privim înainte, şi nu înapoi pentru că ne aşteaptă vremuri foarte grele. În faţa acestei crize, România trebuie să fie unită, şi nu dezbinată“, a justificat Stolojan oferta pe care le-o face celor pe care îi cataloga, până duminică, drept „petroliberali“. La rândul său, un alt fost liberal, Cristian Boureanu, a afirmat că îl cunoaşte bine pe Bogdan Olteanu şi că nu crede că el ar accepta o guvernare cu PSD. „Nici până acum, Olteanu nu a guvernat cu PSD, s-a folosit doar de voturile lor pentru a rămâne la putere“, a justificat Boureanu acţiunile proaspătului său „prieten“.
ÎNVINGĂTOR PESTE NOAPTE
PDL aşteaptă soluţia de la Băsescu
Reintraţi în cursa pentru primul loc pe măsura numărării voturilor, liderii PDL au prins ieri din nou curaj în revendicarea premierului şi a primei poziţii în formarea guvernului. Răsturnarea de situaţie de peste noapte a pus însă în stand-by orice negociere până când se va şti oficial cine s-a clasat primul în alegeri şi cu ce avantaj. Prima opţiune de coaliţie rămâne PNL.
Siguri că vor intra la guvernare, democrat-liberalii sunt decişi să nu cedeze postul de premier, deşi sunt dispuşi să negocieze numele. Dacă după anunţarea exist-pollurilor nu mai era o variantă sigură de premier, ieri prim-vicepreşedintele Adriean Videanu a susţinut că singura propunere a PDL pentru şefia de la Palatul Victoria este Theodor Stolojan, fără a preciza dacă aceasta este negociabilă sau nu. Soluţia este aşteptată însă de la preşedintele Traian Băsescu, cu care liderii din Modrogan îşi puneau speranţe să discute aseară, după recepţia de Ziua Naţională de la Cotroceni.
Guvern de criză doi ani
Primul semnal venit ieri dinspre Cotroceni a adus şi o nouă variantă: un guvern de criză, de doi ani, plecând de la premisa dreptei majoritare, cu posibilitatea anticipatelor după modificarea Constituţiei. Varianta a fost avansată de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, într-o discuţie cu cititorii Hotnews.ro.
„Posibil să nu avem o guvernare de patru ani, ci de doi“, a spus Lăzăroiu. Tot doi ani, a estimat ieri Băsescu la radioul public, ar putea dura şi criza economică. „Un aranjament politic pe doi ani pentru depăş irea crizei“ se poate face, potrivit lui Lăzăroiu, având în vedere „probabil criteriul ideologic“, după care „să fie relansată competiţia politică prin alegeri anticipate“. (Anca Simina)
NOUA OFERTĂ A PSD
Geoană, vicepremier şi guvern de uniune
PSD şi-a temperat pretenţiile privind guvernarea după ce BEC a anunţat un alt clasament al partidelor, substanţial diferit de estimările date duminică seară de INSOMAR şi CCSB, cele două institute de sondare.
După anunţarea rezultatelor, entuziasmul a fost înlocuit de scepticism în privinţa instalării la Palatul Victoria. Dacă la scorul de 36 la 31, liderii PSD exultau şi se vedeau miniştri, la scorul de 34 la 33, au conştientizat că sunt la mâna lui Traian Băsescu.
Cu toate că Mircea Geoană a menţinut solicitarea ca „PSD să formeze guvernul şi să dea primul-ministru“, el s-a arătat dispus la negocieri cu toate celelalte partide. „Mandatul este clar: preşedintele partidului va antama aceste discuţii cu celelalte partide. Pe măsură ce avansăm, vom avea şi echipa de negociatori“, a declarat ieri Mircea Geoană.
După rezervele exprimate de Ion Iliescu privind şansele PSD de a forma guvernul, şi Adrian Năstase a adoptat o poziţie sceptică.
„În acest moment, trebuie să ne ţinem respiraţia şi să aşteptăm rezultatele finale deoarece formarea unei majorităţi se anunţă complicată“, a comentat Adrian Năstase rezultatele parţiale care arătau distanţa foarte mică dintre PSD şi PDL.
PSD ar renunţa la poziţia de prim-ministru
În lipsa unei detaşări clare faţă de PDL, liderii PSD au început să recunoască rolul major pe care îl va avea preşedintele Traian Băsescu în numirea noului premier. Din acest motiv, PSD a început să lanseze şi alte oferte de colaborare decât aceea a construirii unui guvern cu premier social-democrat.
O variantă evocată de liderii PSD a fost aceea a unui guvern de uniune naţională. „În acest moment, orice formulă e deschisă. Există şi varianta unui guvern de uniune naţională la care ne putem gândi. Dar, sigur, PSD nu poate intra în orice condiţii la guvernare“, ne-a declarat Miron Mitrea. El consideră că, în situaţia în care diferenţa dintre PSD şi PDL este atât de mică, e mai complicat să formezi majoritatea în jurul unui partid.
Liderii PSD sperau într-o detaşare clară faţă de PDL. Însuşi Viorel Hrebenciuc declarase cu câteva zile înainte de alegeri că PSD poate revendica poziţia de premier dacă are cel puţin cinci procente în faţa PDL.
În faţa riscului de a fi lăsaţi dinafară de o eventuală combinaţie PDL-PNL, unii lideri ai PSD se arată dispuşi să accepte şi un rol secundar în viitoarea guvernare. Cu alte cuvinte, spun aceştia, s-ar putea accepta un premier PDL secundat de Geoană ca vicepremier. Liderii PSD susţin că Mircea Geoană nu s-ar agăţa de scaunul de premier, pentru el fiind preferabilă situaţia în care partidul ajunge la guvernare decât să rămână în opoziţie. (Florin Ciornei)