Chris Terhes, președintele Coaliției românilor din America pentru combaterea corupției, critică în termeni duri atitudinea pe care PNL, un partid istoric în România, o are față de Iohannis.
Terhes a ieșit cu un text acid la adresa opoziției, dar și a lui Iohannis din cauza modificărilor aduse legilor justiției.
"Dupa ce s-au scremut, protestat si facuta carpe in fata serviciilor si a lui Iohannis, PNL-ul a identificat numai 4 exceptii intrinseci de neconstitutionalitate la modificarile la Legea 303/2004 si nici una nu are legatura cu incalcarea independentei justitiei.
E mereu bine ca in momente de isterie, cand toti striga si isi rup hainele de ei, ori cand se folosesc trasoare si simulatoare cu "foc la gura tevii", sa cauti sa isi pastrezi calmul, sa vezi ce zice unul, ce zice altul, sa analizezi si apoi sa tragi o concluzie. Asa e si cu legile justitiei.
Marele PNL, acest partid istoric care a absorbit un alt partid, s-a facut pur si simplu pres in fata lui Iohannis si a serviciilor urland ca modificarile la legile justitiei incalca independenta justitiei.
Macar securistul Stelian de la USR avea clasa. Dar cei de la PNL, atat prin activitatea din Comisie cat si prin toate declaratiile de presa date ulterior, au fost pur si simplu penibili.
Asadar, dupa ce s-au scremut toti ca legile astea incalca independenta justitiei si ca ce mare cataclism vine peste justitie, acum PNL a sesizat CCR-ul ca modificarile la Legea 303/2004, prima lege a justitiei, ar fi neconstitutionale.
Cand am vazut stirea imi spun, domnule' or fi prezentat astia o documentatie la CCR de va revolution statul de drept.
Cand ma uit in sesizarea PNL: soc si groaza. Sesizarea are 19 pagini din care, in cea mai mare parte, PNL invoca exceptii de neconstitutionalitate extrinseci (adica chestiuni de procedura, bicameralism, comisie comuna, etc).
Cand a venit vorba despre exceptiile instrinseci de neconstitutionale, adica alea care tin de fondul problemei, singurele exceptii de neconstitutionale identificate de PNL la modificarile pe Legea 303/2004 au fost urmatoarele:
1. Dispozitiile privind detasarea nu ar fi clare.
2. Ar exista o contradictie intre un articol care spune ca "Judecătorul sau procurorul poate fi numit în funcția de membru al Guvernului" si un alt articol unde se mentioneaza exceptiile de la incompatibilitati.
3. In modificari se spune ca numirea in functiile de conducere la parchetele din tara se face numai prin "concurs sau examen".
"Utilizarea sintagmei 'concurs sau examen' în contextul existenței unei singure forme de selecție face ca textul legislativ să fie formulat neclar, fiind greu de identificat, pentru destinatarul normei juridice, modul în care se va organiza procedura de numire în funcție", sustine PNL.
4. Prevederile din propunere care nu-i mai permit presedintelui Romaniei sa refuze propunerile de numire in functia de judecator sau procuror, precum si numirea conducerii ICCJ, toate la propunea CSM.
ATAT! Acestea sunt marile exceptii de neconstitutionalitate de fond identificate de marele si istoricul PNL.
Din comisia aia parlamentara, PNL-ul a avut cei mai mult avocati. Culmea, TOTI (Predoiu, Cupsa, Gorghiu), erau mai preocupati de protejarea controlului serviciilor si a presedintelui in justitiei, decat despre independenta justitiei.
Pentru populatia care nu sta sa citeasca, sloganele tin. Asta a tot urlat si PNL: ca se incalca independenta justitiei.
Din toata exceptia de neconstitutionalitate a PNL, insa, nu exista absolut nici o mentionare cu privire la vreun articol din Legea 303/2004 care ar incalca independenta justitiei.
Dupa ce s-au scremut si au protestat in strada, au urlat si rupt hainele de pe ei, cele 4 de mai sus sunt singurele exceptii neconstitutionale de fond pe care le-au identificat.
Toti liderii PNL ar trebui sa isi ceara scuze public fie pentru prostie, fie pentru ticalosie.
Repet, nici eu nu-s de acord cu toate modificarile la Legea 303/2004, dar nu poti spune ca TOT ce s-a facut incalca independenta justitiei.
V-am mai zis: nu va lasati manipulati, mintiti si prostiti. "Cautati adevarul iar adevarul va va face liberi."
Daca nu ma credeti ce spun, cititi si voi exceptia de neconstitutionalitate a PNL mai jos.
P.S. Astept cu interes exceptia USR, ICCJ si PG, ca sa vedem ce eventuale exceptii descopera si ei. Ca pana acum PNL s-a facut absolut de comedie cu exceptiile astea", a scris Terhes.