Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal susține că inițiativa comasării alegerilor nu aparține liberalilor. Totodată, Ionuț Stroe a oferit mai multe exemple de state care apelează la această măsură.
Ionuț Stroe spune că inițiativa comasării alegerilor din acest an nu aparține PNL. Mai mult, liberalul susține că alte state europene au arătat deschidere pentru această măsură. În același timp, Klaus Iohannis a transmis că ideea comasării poate fi o opțiune pentru coaliție.
PNL se dezice de inițiativa comasării alegerilor. Iohannis susține ideea
Președintele României susține că organizarea sesiunilor de vot, în doar jumătate de an, poate fi un proces dificil. Din acest motiv, Klaus Iohannis a transmis că oficialii din coaliție ar trebui să găsească rapid o soluție.
„ Eu știu că există o discuție în coaliție pentru a găsi soluții. Patru rânduri de alegeri în jumătate de an este greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri sa fie comasate. Nu este treaba președintelui sa se implice în negocierile pentru astfel de chestiuni, însă ar fi bine să se ia cât mai repede o astfel de decizie. ”, a spus Președintele României.
Ce spun liberalii
Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal a precizat că țări precum Belgia sau Italia nu au respins această idee. Ambele state comasează unele scrutine cu ocazia celui pentru Parlamentul European.
„ Nu pleacă de la noi. Anul trecut am deschis această discuţie pentru că, în mod evident, ne gândeam că trebuie să existe ceva timp înainte pentru a oferi predictibilitate procesului democratic de vot. Când vorbim de aceste alegeri organizate împreună, vorbim de simplificarea procesului electoral, în niciun caz de şmecherie, votul democratic niciodată nu va fi egal cu şmecheria. Dacă e să vorbim de şmecherie, ar trebui să ne uităm la exemplele a şapte state europene care - ce să vezi? - organizează împreună anumite tipuri de alegeri fix cu prilejul alegerilor europarlamentare”, a afirmat Ionuţ Stroe.
PNL. Procedura a fost acceptată de alte state
Reprezentantul PNL a subliniat că unele state europene au arătat deschidere vizavi de această inițiativă. Printre acestea se numără Italia, Belgia și Ungaria. Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal a afirmat că în spatele ideii respective nu ar sta o schimbare a regulilor, ci un scenariu.
„Nu e vorba niciun fel de schimbare a regulilor. Este un scenariu. ”, a adăugat acesta.
Reprezentantul liberalilor susține că decizia ar trebui luată cat mai curând, aceasta fiind în avantajul competitorilor politici, precum și a opiniei publice.