PNL- invitat la guvernare, PSD - tratat cu prietenie

PNL a plecat ieri de la Cotroceni cu oferta unui guvern alături de PDL, dar şi cu solicitarea de a renunţa la funcţia de premier. Nici PSD-ului nu i s-a trântit uşa în nas. Două zile este termenul maxim pe care Călin Popescu-Tăriceanu îl are ca să renunţe la pretenţiile de a fi din nou premier, dacă vrea ca PNL să ajungă la putere alături de PDL. La consultările pe care preşedintele Traian Băsescu le-a avut cu partidele la Cotroceni, ieri, democrat-liberalii au primit ca temă să epuizeze toate căile de negociere cu liberalii înainte de a deschide varianta cu PSD.

În acelaşi timp însă, PSD-iştii au ieşit entuziasmaţi de la Băsescu, înţelegând că au şi ei uşa deschisă spre guvernare.

Chiar a fost inflaţie de revendicări privind prima poziţie în guvern, în spatele uşilor închise nimeni nu a pronunţat niciun nume de potenţial prim-ministru. Actualul şef al guvernului însă s-a arătat foarte preocupat de dosarele penale ale liberalilor. Luni ar urma să aibă loc noi discuţii la Cotroceni, după negocieri de weekend între partide. Tăriceanu, preocupat de „justiţia la televizor“

Un guvern PDL-PNL-UDMR a venit ca propunere de la şeful statului în discuţiile cu toate cele trei partide, potrivit participanţilor la consultări. „Ne-a spus expres că trebuie să colaborăm cu PDL“, susţin aceştia. Potrivit surselor citate, şeful statului vrea un răspuns de la PNL până luni, când este programată o nouă rundă de consultări cu partidele. „Ne-a dat un ultimatum, ce să mai“, a interpretat un lider liberal mesajul preşedintelui, în vreme ce altul consideră că „este o invitaţie să ne hotărâm mai repede“.

În timpul discuţiilor, Băsescu a insistat ca Tăriceanu să spună deschis că planul anticriză al PNL „poate să fie negociabil“, iar premierul a continuat: „Dacă vine cineva cu o idee mai inteligentă...“. „Chiar n-am avut senzaţ ia că portofoliul de inteligenţă este concentrat într-un singur loc“, a replicat însă Băsescu. Aproape imperturbabil, Tăriceanu şi-a reluat însă discursul, invocând nevoia de „justiţie independentă, scoasă de sub orice influenţă a unui factor politic“. Vizibil enervat, şeful statului a dat ca exemplu „parlamentul, ministrul justiţiei...“. Premierul a fost însă de cu totul altă părere, făcând indirect referire la preşedinţie. „Nu ştiu dacă parlamentul, cred că sunt alte mecanisme, factori din afara zonei justiţiei. Nu cred că trebuie să mai continuăm să facem justiţia la televizor, cum s-a întâmplat în ultimii patru ani“, s-a ţinut tare liderul PNL.

Tonul a fost păstrat în continuare, Tăriceanu revendicând - la îndrumarea consultanţilor săi, a comentat un liberal - funcţia de premier şi păstrarea cotei unice, ceea ce l-a făcut pe Băsescu să-i dea ca replică faptul că el a făcut posibilă aplicarea acestui tip de impozitare la 1 ianuarie 2005 şi nu PNL.

Întâlnirea cu liberalii n-a fost lipsită însă de gesturi de simpatie. Norica Nicolai a fost compătimită că a ratat intrarea în parlament - „Bună, Norica. Sincer îmi pare rău. Au fost prea multe voturi ca să...“. În cazul lui Tăriceanu, şeful statului a apreciat măsura recentă de amânare a majorării pensiilor la grupele I şi II de muncă până la regândirea bugetului asigurărilor sociale. Mai mult, susţin liberalii, preşedintele chiar ar fi evitat să intre într-o dispută cu Crin Antonescu, care i-ar fi reproşat atacurile la adresa PNL din ultimii ani. Democrat-liberalii, trimişi să negocieze guvernul de dreapta

Cu UDMR cooptat ca partener sigur, preşedintele le-a formulat şi PDL-iştilor aceeaşi opţiune pentru un guvern cu PNL ca primă formulă de negociere. „Suntem primii între egali, ceea ce ne dă dreptul să avem prima opţiune pentru formarea guvernului şi pentru a impune priorităţile din programul de guvernare, fără a fi inflexibili faţă de alţi parteneri“, a concluzionat Emil Boc.

După discuţia de la Cotroceni, unul dintre liderii importanţi ai partidului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a susţinut că Băsescu a cerut PDL să marşeze pe PNL, „căci el nu poate ieşi în faţa oamenilor să explice decât un guvern de dreapta“.

DIVERGENŢE

Mitrea şi Oprişan, excluşi de la negocieri Miron Mitrea şi Marian Oprişan au fost eliminaţi din delegaţia PSD pentru consultările cu Traian Băsescu, deşi cu o zi înainte cei doi îşi anunţaseră participarea la Cotroceni. Hotărârea a fost luată ieri-dimineaţă de Mircea Geoană, după un schimb de replici între el şi Mitrea căruia i-a interzis să se mai ocupe de negocierile cu PDL. Preşedintele PSD s-a arătat deranjat că Mitrea a încercat să acapareze discuţiile cu PDL, prezentându-se prin declaraţii în presă drept negociator-şef al unui guvern cu democrat-liberalii. Pe Geoană l-au deranjat şi ameninţă rile lui Mitrea cu privire la organizarea unui Congres care să pună în discuţie schimbarea conducerii partidului. Odată cu Mitrea a fost exclus din negocierile cu PDL şi Marian Oprişan, care, prin presă susţinea că poartă intense tratative pentru guvernare. CITIŢI ŞI:

Geoană aşteaptă o ofertă de la PDL

PDL: îi dăm orice lui Tăriceanu, nu şi funcţia de premier

UDMR merge pe varianta democrat-liberală

***********************

EDITORIALUL EVZ: Demagogia şi câinele partidului

HORIA GHIBUŢIU: Mica trădare maghiară