PNL progresează în organizarea unor discuții între intelectualii de orientare de dreapta și reprezentanții politici. În cadrul unei intervenții de luni seara, Horia Roman Patapievici a abordat subiectul esenței capitalismului.
Patapievici a fost prezent la evenimentul organizat de Institutul de Studii Populare al PNL. Răspunsul său la întrebarea „Ce reprezintă capitalismul?” a fost la fel de elaborat și dificil pe cât este și situația actuală din punct de vedere geopolitic și economic.
Patapievici, la Institutul de Studii Populare al PNL
„Dacă îl gândiți în comparație cu limba și cultura, vă dați seama că nu este un simplu aranjament în care lăcomia capitalistului care are proprietăți generează disfuncții în care discriminarea și exploatarea funcționează ca elemente de construcție sau de dizarmonie socială; n-are nicio legătură cu asta.
Este ilustrarea unui tip de instituție, al treilea tip de instituție. Nu se poate spune că e doar economic, e un aranjament social, de acest tip de instituție și care are proprietatea epistemologică remarcabilă că mobilizează, fără să centralizeze, cunoașterea dispersată la nivelul indivizilor”, a spus Patapievici în fața celor prezenți la evenimentul organizat de Institutul de Studii Populare al PNL.
În replică, PNL a subliniat că, cu fiecare prezentare, consistența ideologică și importanța subiectelor dezbătute cresc semnificativ. Astfel, transformă Institutul într-o veritabilă platformă de dialog între intelectualii de dreapta și factorul politic.
Relansarea Institutului pentru Studii Populare
Horia Roman Patapievici se adaugă unei liste deja semnificative, începută la evenimentul săptămânii trecute cu Sever Voinescu, Adrian Papahagi și Teodor Baconschi.
Amintim că Partidul Național Liberal a redeschis Institutul pentru Studii Populare printr-o dezbatere având ca temă „Problemele actuale ale liberalismului în contextul războiului cultural ideologic actual”.
Atunci, participanții liberali și invitații prezenți în sala de conferințe au purtat o discuție despre provocările politice cu care se confruntă în prezent. Precum și despre perspectiva anului 2024, care este în primul rând un an electoral.
PNL are nevoie să împrospăteze partidul
La evenimentul de lansare a Institutului, fostul preşedinte al liberalilor Valeriu Stoica a transmis că partidul a avut un imobilism vreme de câţiva ani. Astfel că, este nevoie ca partidul să fie împrospătat.
„Riscul este că am avut un imobilism vreme de câţiva ani şi cred că este nevoie să împrospătăm partidul. Curentele sunt foarte necesare, ele trebuie să fie însă prezente şi să existe împreună pentru a da o identitate PNL”, a afirmat fostul preşedinte liberal.