Liderul liberal, Ludovic Orban, are pe agendă, înaintea începerii sesiunii parlamentare din toamnă, schimbări majore în interiorul partidului. Deoarece președintele PNL a spus că nu va tolera nicio înțelegere pe sub masă cu PSD, cei doi lideri de grup la Camera Deputaților și Senat, Raluca Turcan și Mario Oprea, și-ar putea pierde funcțiile.
Împărțirea funcțiilor de conducere în Legislativ va fi tranșată, weekend-ul viitor, la Neptun, când va avea loc Biroul Politic și ședințele grupurilor parlamentare, a aflat EVZ din surse liberale.
Orban, intolerant la „ciuma roșie”
După ce a fost ales în fruntea PNL, Orban le-a transmis colegilor: „Adversarul politic al PNL este ciuma roşie, cooperativa vechililor roşii. […] Niciun blat cu PSD, să fie clar. Cunosc bine acest partid, știu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcții sau pentru avantaje personale sau pentru afaceri făcute cu PSD.”
Scaunul lui Turcan scârțâie
Liderul liberal interimar, Raluca Turcan, aleasă primvicepreședinte la Congresul din 17 iunie, s-ar putea să nu mai fie din toamnă lider al deputaților liberali. Înainte să fie ales Orban în fruntea PNL, a existat o înțelegere în care ea l-a susținut pe acesta, în schimbul girului că va rămâ- ne lider la Cameră, au dezvă- luit surse liberale, pentru EVZ. „Oricine ar contracandida-o pe Turcan, atunci ea va pierde, pentru că ea a dezbinat foarte mult grupul. Ea are un stil foarte contondent de a lucra și de a conduce”, ne-au explicat sursele. Un alt factor care
va cântări în decizia lui Orban, ar fi și criticile împotriva Ralucăi Turcan care, în mai, a negociat cu PSD funcții cheie în stat, impunându-le în conducerea PNL. La BNR, CNSAS, Curtea de Conturi și ANRE au fost numiți Eugen Nicolăescu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu şi Teodor Atanasiu. Se bat pentru a fi lideri de grup la Cameră doi vicepreședinți regionali, deputații Florin Roman și Cristian Buican, primul fiind omul de încredere al lui Orban.
„Mimarea Opoziției la PSD”
Nici actualul lider al senatorilor PNL, Mario Oprea, nu a fost scutit de acuzațiile de blat cu PSD. Contracan didații săi la șefia filialei PNL Craiova, deputatul Ionuț Stroe și consilierul județean Marcel Marcea l-au acuzat pe acesta că „mimează” Opoziția la PSD, că alegerile interne au fost fraudate, iar Oprea a fost impus de la centru. Oprea a fost desemnat să candideze pentru funcția de primar al Craiovei, la alegerile locale parțiale din iunie. Senatorul PNL a pierdut, cu un scor jenant, în fața lui Mihail Genoiu, la o diferență de aproape 30%, în condițiile în care doar 8% dintre craioveni s-au prezentat la vot.
O moțiune de cenzură, la începutul sesiunii parlamentare
Liberalii revin din vacanță cu forțe noi. Ei vor să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tudose. „Nicio sesiune fără moţiune, este un slogan care a fost lansat de un liberal”, a spus, ieri, liderul PNL, Ludovic Orban. El a menţionat că e în tratative cu parlamentari ALDE pentru susţinerea moţiunii de cenzură, dar nu i-a nominalizat. Președintele PNL a adăugat că liberalii vor să depună și o moțiuni simplă împotriva ministrului Educației, după ce Liviu Pop a demis cu un singur fax 13 inspectori școlari, care își obținuseră posturile prin concurs.
Socoteala de acasă
Și senatoarea Alina Gorghiu vrea să fie liderul senatorilor PNL. Fosta șefă liberală contează pe susținerea tacită acordată lui Orban la președinția formațiunii. Însă, socotelile parlamentarului s-ar putea să nu se potrivească cu cele din târg, în contextul unor „războaie duse de mai demult” între cei doi, au spus sursele EVZ. Ea n-a fost ferită de acuzații de „pactizare cu PSD”. Deputatul PNL, Raluca Turcan, îi reproșa Alinei Gorghiu absența la ședința Comisiei juridice din Senat, în care au fost votate amendamentele senatorului PSD, Șerban Nicolae, prin care erau grațiați corupții. Votul a fost reluat a doua zi, iar amendamentele la Legea grațierii, respinse. Gorghiu a spus că absența ei „a fost o strategie asumată” împreună cu liberalii și faptul că a ieșit atunci din sală „nu are relevanță”.
Conform surselor EVZ, în competiție ar intra și senatorii Eugen Nazare, în prezent vicelider, Răducu Filipescu și Iulian Dumitrescu. Cel din urmă este favoritul lui Orban pentru preluarea grupului la Senat. El l-a contracandidat pe Cristian Bușoi ca secretar general interimar, iar la Congres a fost ales primvicepreședinte pentru mediul de afaceri. În februarie 2016, EVZ relata despre acesta că este un bun plătitor al facturilor PNL și se află în spatele mai multor firme care au contracte cu statul de sute de milioane de euro.