PNL face opoziție din eșec în eșec

După ce au renunțat la lanțul uman din jurul Palatului Parlamentului de vineri, liberalii sunt pregătiți de un eșec și la moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Ponta nu are nicio șansă să fie adoptată nici măcar în viziunea liderilor partidului. Pentru ca Executivul să pice, liberalii au nevoie de UNPR, ori până în acest moment formațiunea condusă de Gabriel Oprea a rămas loială PSD. „Dânșii cred că o să susțină Guvernul, au făcut-o întotdeauna. De fapt, ei îl susțin pe Victor Ponta, nu Guvernul”, a spus, ieri, Vasile Blaga. Singura formațiune pe care liberalii se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, este UDMR, liderul partidului, Kelemen Hunor, spunând că parlamentarii partidului vor vota conform conștiinței, dar “nu împotriva moțiunii de cenzură”. În acest moment, liberalii sunt preocupați să negocieze cu fiecare om în parte din celelalte formațiuni, cât și să asigure că măcar toți parlamentarii partidului sunt prezenți.

Potrivit matematicii parlamentare, majoritatea are 318 parlamentari. PNL are 174 senatori și deputați, iar UDMR doar 25. Dacă ar strânge sprijinul parlamentarilor neafiliați și ai grupului parlamentar Democrat și Popular, PNL ar mai strânge 41 de voturi. În total, 240 de voturi, dar departe de cele 279 necesare pentru a conduce la căderea guvernului.

Mitingul, explicații contradictorii

Deși PNL a anunțat cu surle și trâmbițe organizarea unui lanț uman în jurul Parlamentului în ziua moțiunii, aceștia au renunțat până la urmă și la acesta. PNL a explicat anularea mitingului prin faptul că au cerut aprobare pentru 5000 de participanți, dar au primit doar pentru 1500. În plus, au afirmat că vor să evite eventuale violențe, în condițiile în care PSD a amenințat cu o contramanifestație. Aceasta a fost însă doar varianta oficială, pentru că adevăratul motiv pentru care liberalii au renunțat la organizarea unui miting este faptul că nu au putut să strângă suficienți participanți, în condițiile în care se așteptau ca PSD să organizeze un protest cu 15.000 de oameni, susțin surse liberale. De altfel, copreședintele PNL Alina Gorghiu s-a încurcat în explicații, ea spunând că la miting vor participa 10.000 de persoane, dar chiar și autorizația a fost făcută doar pentru 5.000. Cu toate acestea, potrivit unor surse, liberalii ar organiza proteste în teritoriu în marile orașe, Constanța, Timișoara, Iași și Cluj.

Nou apel la anticipate

Tot ieri, PNL a adoptat o rezoluție prin care, pe lângă demisia premierului și a întregului Guvern, cere și alegeri anticipate. Numai că, pentru a putea fi declanșate anticipatele, trebuie să pice la vot, în Parlament, guvernul de două ori.

CE SPUN ANALIȘTII

„E prea devreme să le cerem o mare forță”

Sociologul Vasile Dâncu (foto) a afirmat, pentru EVZ, că prestația noului PNL din Opoziție se explică prin faptul că o fuziune între două partide este riscantă, durează mult și s-a făcut între două partide aflate în competiție. „E prea devreme să le cerem o mare forță de impact. O coaliție ar fi fost mai logică”, a completat el. În privința popularității scăzute și a incapacității de a se impune a Alinei Gorghiu, Dâncu a precizat: „Când tinerii apar, ei nu sunt votați. La fel se întâmplă și cu femeile. În cazul ei este un dublu handicap. Nu se poate face un transfer automat de autoritate și popularitate (n.red. - cu Iohannis). E o vorbă: la umbra copacilor înalți, nici iarba nu crește. Suntem o societate gerontocratică și macho”.

FOTO: Vasile Dâncu

„PNL pare un partid reactiv”

La rândul său, sociologul INSCOP Darie Cristea (foto), a afirmat că PNL este un partid reactiv, care vrea să câștige jocul doar pe greșelile PSD-ului”, a mai spus el. De asemenea, Cristea a afirmat că în anumite ocazii, PNL putea face mai mult: „Mă gândesc de exemplu la dublarea alocațiilor pentru copii. Avem o parte consistentă a opiniei publice care este convinsă că guvernul a rezolvat cu dublarea alocațiilor și care a uitat rolul PNL-ului în această chestiune. Dintr-un motiv sau altul, PNL lasă impresia că nu știe să “rostogolească“ mesajele: nici să le promoveze pe cele care îl avantajează, nici să le resemnifice pe cele care îi sunt împotrivă”.

FOTO: Darie Cristea

„PNL nu e favorizat de trecerea la guvernare”

Sociologul Barbu Mateescu (foto) a afirmat că „este foarte greu pentru PNL să alcătuiască o majoritate confortabilă. Nici nu-i prea favorizează trecerea la guvernare”, a punctat el. În privința vocilor numeroase din spațiul public care spun că PNL face o opoziție slabă, Mateescu a afirmat că Alina Gorghiu ar putea fi mai bine pregătită pe partea de comunicare, în timp ce Vasile Blaga, celălalt co-președinte are un alt rol. “Gorghiu e la început de carieră la primplan. E primul ei mare test, n-a făcut o afirmație memorabilă. Am senzația că încă își definește profilul public, adică metaforic vorbind încă își drege puțin vocea căutând timbrul potrivit”, a punctat el.

FOTO: Barbu Mateescu