Evenimentul Zilei > Politica > PNL exclude o guvernare cu PSD. Alina Gorghiu respinge propunerea lui Vasile Dîncu
PNL exclude o guvernare cu PSD. Alina Gorghiu respinge propunerea lui Vasile Dîncu

PNL exclude o guvernare cu PSD. Alina Gorghiu respinge propunerea lui Vasile Dîncu

Senatorul PNL Alina Gorghiu exclude o colaborare a liberalilor cu PSD, așa cum a anticipat colegul ei de senat, Vasile Dîncu.

Alina Gorghiu a ținut să-i dea replica președintelui Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu, cel care a spus că nu exclude o guvernare PSD – PNL, în 2023. Senatorul PNL a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a exclus o astfel de colaborare între cele două partide.

„Am citit o declarație a domnului Vasile Dâncu și cred că e necesară o clarificare: Excludem orice colaborare la guvernare cu PSD. Explicația pe scurt: În Parlamentul României există deja o majoritate sănătoasă, de dreapta, stabilă, în jurul PNL și votată de români”, a arătat Alina Gorghiu în postarea de pe Facebook.

Ea a continuat precizând că PNL a desemnat un premier, pe Florin Cîțu, care a propus un plan pentru deblocarea reformelor ținute la sertar de social democrați.

„Premierul Cîțu a prezentat proiectul politic PNL 2024 care prevede o continuitate a guvernării de dreapta, pe baza valorilor liberale, FĂRĂ PSD, pentru următorii 8 ani. Acest proiect politic va fi prezentat Congresului PNL. România are nevoie de acești 8 ani de liberalism – ca să aducă politici liberale în economie, să facă investiții și să schimbe mentalitățile. Din 25 septembrie, construim România liberală!”, a mai scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Vasile Dîncu estimează o guvernare PSD-PNL

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, estimează că actuala Coaliție de guvernare va rezista, cu mari probleme, doar până în 2023. Ulterior, el a declarat că nu este exclus o apropiere a liberalilor de PSD și o guvernare comună până în 2024. Președintele Consiliului Național al PSD a făcut aceste declarații într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vasile Dincu-PSD
Vasile Dincu, presedintele Consiliului National al PSD

„Nu exclud o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condiţiile de acum, să fim tractaţi de locomotiva Cîţu sau de un alt premier liberal”, a afirmat Dîncu.

Liderul social democrat a precizat că PSD nu va accepta un rol minor într-o viitoare guvernare alături de PNL.

„Cred că PSD nu va accepta să fie a doua sau a patra roată de la căruţă în această situaţie. Am văzut că există o mitologie după care PSD va înlocui USR în guvern. Acest lucru nu se va întâmpla cu siguranţă. Avem şi motive strategice”, a mai precizat Vasile Dîncu.

El a adăugat că într-un astfel de scenario, PSD ar trebui să primească funcția de prim-ministru deoarece a câștigat alegerile din 2020.

Ciolacu nu este de acord cu Dîncu

Nici în PSD nu este împărtășită opinia lui Vasile Dîncu. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, exclude intrarea la guvernare alături de PNL și spune că un astfel de compromis nu este acceptabil.

„Decizia PSD este foarte clară! Nu facem guvern cu PNL! Sub nici o formă nu te poți alia cu Cîțu care îi pune pe copii să fie solidari cu deficitul creat de el prin împrumuturile care au îngenunchiat bugetul. Nu putem să ne aliem cu Turcan care vrea ca românii să nu mai apuce pensia. Nu te poți alia cu Ghinea care consideră că fondurile europene sunt doar apanajul firmelor de consultanță, iar românii doar plătitorii contribuției anuale la fondul UE”, a precizat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că după alegerile trecute, formațiunea sa a propus un guvern de de uniune națională avându-l ca premier pe Alexandru Rafila. Soluția nu a fost acceptată de președintele Klaus Iohannis.

„PSD este pregătit să își asume guvernarea dacă moțiunea de cenzură va trece, dar în nici un caz nu va forma un guvern cu personaje precum Cîțu, Turcan, Barna sau Ghinea. Și nici cu un partid ale cărui valori sunt doar traseismul, clientelismul și corupția generalizată”, a declarat Marcel Ciolacu