PNL tatonează schimbarea de discurs: economia, mai importantă ca Justiţia

Liderii PNL îşi fac fiecare calcule pentru congresul din 17 iunie. Iohannis urmăreşte de la distanţă, cooperativele se fac şi se desfac.

Schimbul de declaraţii din aceste zile între Raluca Turcan, Alina Gorghiu şi Adriana Săftoiu a arătat ca din PNL lipseşte un factor de autoritate şi de coagulare. Iar preşedintele Iohannis, care juca acest rol, urmăreşte acum mai degrabă de la distanţă şi aşteaptă reglarea jocurilor de forţă în partid pentru a avea ultimul cuvânt. 

 

Liberalii s-au acuzat unii pe alţii cu jocurile netransparente pe care le fac oamenii din spatele fiecărui candidat. Ideea de „cooperativă” s-a plimbat, rând de pe rând, de la Cristian Buşoi la gruparea din spatele vechii conduceri Gorghiu-Blaga, inclusiv unii lideri din vestul ţării, ca Gheorghe Falcă, fiind acuzaţi că au pus la cale jocuri de culise ca să-şi securizeze poziţiile, înţelegeri de care nu este străin nici Ludovic Orban. 

 

„Gheorghe Falcă a spus în repetate rânduri că dacă va câştiga Orban, PNL va ajunge la 10 la sută”, Ioan Cristina, senator PNL

 

Susţinerea filialei Arad, proaspăt câştigată de Gheorghe Falcă, pentru Ludovic Orban, nu a fost lipsită de incidente. Senatorul PNL Ioan Cristina a declarat că Gheorghe Falcă susţinea că o victorie a lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL va duce partidul la 10 la sută - dar acum primarul Aradului îl susţine pe Orban. „Gheorghe Falcă a spus în repetate rânduri că, dacă va câştiga Orban, PNL va ajunge la 10 la sută. Mai mult, Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad şi apropiat al lui Gheorghe Falcă, a afirmat că delegaţii PNL Arad pentru congres trebuie aleşi pe sprânceană” a declarat senatorul Ioan Cristina.

 

Campania PNL fără dezbatere despre PNL. Orban: „PNL va caştiga toate alegerile de acum încolo” 

 

Ludovic Orban s-a înscris în competiţie cu o lună în urmă şi este candidatul care pare cel mai puţin interesat de purtarea unei dezbateri publice. Achitarea lui Ludovic Orban i-a adus acestuia în PNL simpatie şi un statut de victimă a campaniei abuzive a Justiţiei, însă victimizarea este insuficientă pentru a da o direcţie PNL dupa Congres, declaraţiile lui Orban despre viitorul partidului rămânand vagi.

 

„În momentul în care am hotărât să candidez la funcţia de preşedinte al PNL, m-am hotărât să candidez pentru a readuce PNL pe primul loc în politica românească, candidez pentru a garanta capacitatea PNL de a câştiga toate alegerile care vor urma de acum înainte”, a declarat Ludovic Orban la Dâmboviţa.

 

Aşteptarea de la fostul ministru al Transporturilor vine din această direcţie: deşi este un politician cu experienţă, nu a arătat o direcţie pentru PNL, doar interesul de a aduna o tabară suficient de puternică.

 

Busoi: declaratie şoc privind poziţionarea PNL pe tema Justiţiei şi Economiei 

 

Prezent aseară la Realitatea TV, Cristian Busoi a avut o declaratie surprinzatoare. „PNL trebuie să răspundă în continuare la teme de Justiţie, dar prioritară redevine economia. PNL trebuie să recupereze discursul economic. Lupta anti-corupţie trebuie să continue, dar în zona de afaceri scopul trebuie să fie recuperarea prejudiciului, nu distrugerea firmelor. Astăzi nici nu recuperăm prejudiciul şi distrugem şi firme cu locuri de muncă cu tot şi din ce în ce mai mulţi români simt lucrul acesta”. Este pentru prima data cand de la un lider PNL se aude o exprimare atat de clară în raport cu poziţionarea partidului pe tema Justiţiei şi se sugerează clar focalizarea pe mesajele economice.

 

Declaraţiile lui Cristian Busoi vin în contextul în care PNL şi-a axat o parte importantă a mesajului public pe tema susţinerii acţiunilor Justiţiei inclusiv în campania de la parlamentare, liberalii fiind criticaţi la momentul respectiv că nu au prezentat un program, ci doar atacuri pe tema anticorupţiei.

 

Buşoi a mai recunoscut că PNL a pierdut şi avantajul identificării cu susţinerea pentru scăderea fiscalităţii: „PNL este în derivă pentru că pierdut avantajul poziţionării pe teme economice prin reducerea fiscalităţi  - acest avantaj a fost preluat oportunist de PSD. Şi PNL s-a concentrat pe Justiţie în condiţiile în care PSD nu poate fi scăzut pe teme de Justiţie, pentru că electoratul PSD este neutru la această temă, iar PNL nici nu creşte în bazinul liberal, din cauză că nu oferă mesaje economice clasei de mijloc, antreprenorilor, tinerilor deschişi spre noi"