PNL deschide licitaţia pentru noul guvern

Deşi alegerile locale nu s-au încheiat, politicienii au început să discute despre formarea viitorului guvern. Tonul l-a dat Ludovic Orban.

Liderii principalelor partide se pregătesc de formarea noului guvern, anunţând deja solicitările pe care le vor prezenta la negocieri. PNL revendică, prin vocea lui Ludovic Orban, postul de premier, sperând, de fapt, să obţină alte posturi grele în viitorul executiv.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă că premierul va proveni din partidul cel mai puternic al alianţei. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu face planuri de guvernare pentru PDL, vorbind despre un guvern minoritar al acestui partid.

Declaraţiile au apărut pe fondul rezultatelor de la alegerile locale, care au demonstrat că nici un partid nu poate guverna singur, votul pentru principalele formaţiuni fiind dispersat: PDL şi PSD sunt, practic, la egalitate, la cota 28%, iar liberalii au obţinut, la nivel naţional, 18%. Orban cere şefia guvernului pentru PNL Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a redeschis ieri subiectul alianţelor postelectorale, declarând că liberalii vor negocia pe tema formării noului guvern doar cu formaţiuni care acceptă programul liberal şi ca poziţia de premier să revină acestui partid.   La nivelul conducerii PNL există şi alţi lideri care îmbrăţişează această variantă, cel puţin la nivel declarativ. „Este o variantă să spunem că nu intră m în noul guvern dacă nu obţinem poziţia de premier“, afirmă secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

În schimb, deputatul Relu Fenechiu, unul dintre membrii influenţi ai conducerii centrale, susţine că planurile liberalilor ar fi altele: „Discuţia nu este aşa. Noi ne-am propus să «rupem » câte trei procente din electoratul primelor două partide şi să ne sporim electoratul nostru cu 6%. De pe poziţii de egalitate, putem cere unuia dintre cele două partide postul de premier. În caz contrar, nu văd cum am putea obţine postul, pentru că el trebuie să revină partidului cu cei mai mulţi parlamentari“.

Potrivit unor surse liberale, varianta cea mai probabilă este ca la viitoarele negocieri PNL să încerce să obţină cât mai multe posturi în viitorul executiv pornind de la pretenţii maximale, de genul celei formulate ieri de Orban. Din perspectiva liberalilor, un rezultat bun al negocierilor ar fi ca viitorul vicepremier să fie din partea PNL şi să aibă atribuţii consistente, iar liberalii să obţină în executiv mai multe posturi decât le-ar permite proporţia locurilor în parlament. Mircea Geoană nu ar da postul de premier

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că cerinţele lui Orban sunt „nerealiste“ şi le pune pe seama disputelor din PNL. „În ceea ce spune Ludovic Orban nu este nicio doză de realism. Nu poţi ca partid de 15% să vii să pui astfel de condiţii unui partid de 30 şi ceva la sută. Eu cred că declaraţiile sale sunt reacţii la disputa din PNL, la luptele intestine de la liberali“, ne-a declarat Mircea Geoană.

Nici Viorel Hrebenciuc, negociatorul-şef pe relaţia PSD cu liberalii, nu-l ia în serios pe Orban. „Premier de la PNL? Dacă liberalii iau 51%, atunci or să aibă premier de la ei“, spune Hrebenciuc. Liderul deputaţilor PSD a dat de înţeles că discuţiile se vor purta cu alţi lideri liberali. 

VARIANTĂ Băsescu vrea guvern PDL, fie şi minoritar Ludovic Orban a aruncat mănuşa la o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a spus deschis, într-un interviu la postul TeleM din Iaşi, că după alegerile legislative „putem imagina şi o guvernare puternică minoritară“, a unui PDL cu 40%, de pe urma redistribuirii voturilor. Soluţia de avarie a fost avansată după ce partidul de suflet al lui Băsescu nu a obţinut la locale decât puţin peste 28%. Cât despre premier, preşedintele a rămas la varianta unui şef de guvern din PDL, dând de înţeles că ar putea proveni mai degrabă din vechiul PD decât din aripa Stolojan. Întrebat pe mâna cui ar fi mers în 2004 dacă protocolul Alianţei D.A. nu îl obliga să-l numească pe Tăriceanu, Băsescu a arătat spre „PD de la acea vreme“ şi a sugerat că îşi păstrează inclusiv opţiunea asupra persoanei pentru a-i încredinţa viitorul guvern. Chiar dacă a exclus „în momentul de faţă o soluţie a alianţelor“, preşedintele a admis că, în lipsa unui 50% de partea PDL, situaţia după legislative este previzibilă: „Două partide cu structuri teritoriale foarte puternice (PDL şi PSD - n.r.) şi un al treilea care va avea rolul de mediere“. (Anca Simina)