PNL construiește „mașinăria anti-comunistă”

Vicepreședintele PNL Gigel Știrbu va propune conducerii lărgite a partidului ca formațiunea să adopte, după alegerile europarlamentare din 2019, o Rezoluție privind formarea unei „mari alianţe de centru dreapta” pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare, scopul coaliției fi ind formarea viitorului Guvern.

Potrivit lui Știrbu, PNL trebuie să evite scenariul în care să ia 35% în alegeri și să intre în opoziție. „Dacă PNL va lua un scor de 30-35% la alegerile parlamentare, acest lucru nu garantează că putem forma singuri Guvernul şi de fapt nici nu-l putem forma. De aceea, mai bine să faci o alianţă preelectorală, pentru a avea garanţia că-i oferi posibilitatea preşedintelui pentru a-ţi nominaliza prim-ministru şi a nu sta la diverse negocieri gen „interes naţional” sau „soluţie imorală” după alegerile parlamentare”, a afirmat vicepreședintele PNL.

Liberalul a precizat că este singura variantă în care se poate face opoziție la actuala „mașinărie comunistă” aflată la guvernare.

Fără PMP

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu a respins varianta formării unei coaliții de dreapta împotriva PSD la viitoarele alegeri, dar a spus, la începutul anului, că nu poate avea încredere în PMP pentru că partidul condus de Traian Băsescu este „aproape în toată țara” în alianță cu PSD-ul.

„Nu pot să, nu văd că la ora actuală, exceptând Ilfovul, aproape în toată țara PMP-ul e în alianță la nivelul consiliilor județene și municipale, cum e și Bucureștiul de altfel, cu PSD-ul”, a spus Orban.

Orgolii

Prim-vicepreședintele PNL Ilie Bolojan a apreciat, recent, că nicio forță politică nu ar trebui exclusă de la negocieri și că din viitoarea coaliție ar trebui să facă parte, alături de PNL, cel puțin USR, PMP și Mișcarea România Împreună condusă de Dacian Cioloș. El a adăugat că partidul trebuie să-și lase deoparte orgoliile pentru a învinge PSD.

Dezvăluire despre Cioloș

Senatorul PNL Siminica Mirea a spus, în weekend, că obiectivul anunțat de președintele PNL Ludovic Orban privind stoparea traseismului politic ar trebui extins și la nivel europarlamentar. Afirmația senatorului vine după ce PNL l-a racolat săptămâna trecută pe europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan.

În acest context, Mirea a spus că nu și-ar dori ca Mureșan să procedeze cum a procedat fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș la alegerile parlamentare din 2016 când, deși era candidatul PNL la funcția de premier, a votat și cu USR. „Nu mi-aş dori să se întâmple ce s-a întâmplat când domnul Cioloş a decis să voteze la deputaţi cu PNL şi la senatori cu USR-ul sau invers, nu aş vrea să greşesc”, a spus Mirea.