În doar câteva luni, de la moțiunea de cenzură prin care a fost înlăturat Guvernul Viorica Dăncilă, Partidul Național Liberal a reușit să-și piardă aliații și să se autoizoleze. Se vede în Parlament, unde s-a format o nouă majoritate, PSD-Pro România-ALDE-UDMR, care legiferează la concurență cu Guvernul. O recunoaște și Ludovic Orban, deși cam cu jumătate de gură, atunci când spune că „partenerii” din USR și PMP s-au aliniat în spatele PSD.
Reuniunea liderilor partidelor parlamentare, de la începutul săptămânii, a venit după votul din Parlament pe legile PSD privind suspendarea rambursării creditelor şi acordarea unor facilităţi contribuabililor. Liberalii au fost singurii care s-au opus votului din Parlament și au lipsit de la întrunire, iar acest lucru a confirmat ceea ce se observă de mai multă vreme: Ludovic Orban și colegi săi sunt izolați pe scena politică.
Oficial, intrarea în izolare a PNL a fost anunțată, cu o satisfacție nedisimulată, chiar de președintele PSD, Marcel Ciolacu, imediat după întâlnirea cu liderii politici: „Astăzi (marţi - n.r.) am avut o discuţie cu toţi liderii forţelor politice parlamentare care au răspuns apelului pe care l-am făcut zilele trecute. Şi astăzi, PNL a fost singurul partid care a refuzat orice formă de dialog pe tema situaţiei actuale în care se află România din cauza crizei sanitare şi economice. Prin urmare, toate partidele, cu excepţia PNL, au înţeles să se unească în Parlament şi să vorbească pe o singură voce atunci când vine vorba de măsurile urgente care se impun în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri”.
USR ia distanță de PNL
Distanțarea de PNL a fost confirmată și de liderul USR, Dan Barna care a lăsat să se înțeleagă că partidul său nu mai este dispus să gireze necondiționat guvernarea liberală. Liderul USR i-a cerut premierului să dea socoteală săptămânal în fața partidelor și să trimită în Parlament, spre dezbatere, măsurile pe care intenționează să le adopte.
„Am convenit să îi solicităm premierului Orban o întâlnire săptămânală cu partidele parlamentare cu privire la măsurile pentru ieşirea din criză. De asemenea, îi solicităm premierului să trimită la Parlament toate măsurile pe care le are în vedere în această perioadă. Credem că o dezbatere serioasă a acestor măsuri poate contribui la îmbunătăţirea lor în beneficiul întregii societăţi", a precizat Barna, într-o postare pe Facebook.
De altfel, atitudinea celor din USR nici nu este de condamnat dat fiind că liberalii i-au refuzat, la consultările pentru constituirea ultimului Cabinet Orban, când și-au exprimat intenția de a intra în Guvern cu proprii miniștri.
Confirmarea vine de la Ludovic Orban
Cu întârziere de câteva zile, liderul PNL, premierul Ludovic Orban, a confirmat că partidul este pe cale să-și piardă aliații, dacă nu chiar acest lucru s-a și întâmplat. A făcut-o cu jumătate de gură, într-o emisiune televizată, precizând că nu se simte trădat de USR, deși s-a aliniat în spatele PSD. Spre deosebire de liderul deputaților liberali, Florin Roman, care i-a băgat pe cei din USR și PMP în aceeași oală cu PSD, Orban a dat dovadă de reținere. El a spus că nu a participat la videoconferința liderilor politici pentru că nu a fost invitat direct, ci printr-o scrisoare deschisă. Declarația este arogantă și nu este deloc de natură să atragă simpatia asupra celui care a făcut-o.
„Faptul că au participat la videoconferinţă nu înseamnă neapărat că şi-au schimbat poziţiile, deşi s-au cam aliniat simbolic în spatele PSD-ului prin această participare. Nu, dimpotrivă (nu se simte trădat - n.r.), eu am un dialog constant cu partenerii noştri de la USR, de la PMP şi simpla participare la o discuţie n-a reprezentat o abandonare a unei linii politice. Pur şi simplu a fost, aşa, poate un pic de naivitate”.
Premierul este conștient că mai are nevoie de USR în Parlament și, cu siguranță, după alegerile viitoare, ca să formeze o altă majoritate parlamentară care să-i permită să se mențină la guvernare.
Stategie politică sau rezultatul unui șir de gafe
Este clar că Ludovic Orban și PNL sunt izolați pe cena politică și nu se pot baza decât pe propriile forțe ca să se mențină la putere. Nu este foarte clar, acum, dacă izolarea este o acțiune planificată, parte a unei strategii politice, menită să-i prezinte, la final, drept singuri care au scos țara din criză sau doar rezultatul unui lung șir de gafe și aroganțe.
Aliații de mai ieri, USR, PMP și UDMR, nu mai par interesați să pună umărul și să sprijine Guvernul necondiționat. Dimpotrivă, preferă să joace cartea opoziției, chiar dacă cu mănuși de catifea, urmărind să acumuleze puncte electorale.
De cealaltă parte, PSD, Pro România și ALDE lansează atacuri furibunde și acuzații de incompetență la adresa echipei Orban, vis-a vis de felul în care gestionează actuala criză. Chiar și așa, e greu de crezut că Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vor depune moțiune de cenzură, cum a afirmat liderul PSD, ca să preia guvernarea. Tot ceea ce vor este să determine erodarea PNL și să profite ca să dea lovitura în toamnă sau la începutul anului viitor, când vor avea loc alegerile.
În acest context, singurul partener al PNL este noul coronavirus care îi împiedică pe ceilalți să acționeze împotriva lui Ludovic Orban și-l ajută să se mențină la guvernare.