Partidul Naţional Liberal a depus oficial, la Parlament, solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.
Liberalii au prezentat o serie de motivaţii pentru această acţiune. Ei îl acuză pe şeful PSD, între altele, că a refuzat să convoace forul parlamentar în sesiunea extraordinară propusă de PNL, USR şi PMP între 20 şi 24 august, anul curent. Dragnea mai e acuzat că a făcut declaraţii fără mandat din partea Camerei Deputaţilor împotriva SUA, UE şi NATO, că şi-a folosit funcţia în interes personal şi că a încălcat principiul seperaţiei puterilor în stat, da şi că a blocat în mod abuziv iniţiativele parlamentare ale Opoziţiei.
”Toate considerentele expuse mai sus relevă o încălcare gravă a Constituției României de către președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea.
Sancțiunea aplicabilă pentru încălcarea gravă a Constituției este revocarea din funcție, pe motive de natură juridică în temeiul art. 64 alin (2) din Constituția României.
Potrivit jurisprudenței constituționale revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților se poate realiza în două situații: ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar care l-a propus sau, a doua situație, pe motiv de natură juridică dacă se constată încălcarea gravă a Constituției (…)
Suntem în prezența situației de revocare din funcție pentru motive de natură juridică”, se arată, conform portalului www.g4media.ro, în documentul redactat de PNL, privind revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Deputatul liberal Raluca Turcan a spus că, după depunerea acestei solicitări oficiale, Liviu Dragnea nu va mai putea conduce nicio şedinţă a Camerei Deputaţilor şi nicio şedinţă a Biroului Permanent.
„Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, recidivează. Astăzi s-a aflat din nou în afara Regulamentului, în afara legii. Mai exact, a încălcat articolul 27, alineatul 4, prin faptul că a propus spre respingere o solicitare a PNL de includere pe ordinea de zi a propunerii de revocare a preşedintelui Camerei.
Regulamentul spune foarte limpede, niciunul dintre membrii Biroului permanent nu poate prezida şedinţa prin care se solicită revocarea din funcţia pe care o deţine.
Astăzi nu doar că Liviu Dragnea s-a aflat într-un grav conflict de interese, pe care, de altfel, prin legea penală îl dezincriminează şi îl striveşte ori de câte ori are ocazia, însă începând cu ziua de astăzi Liviu Dragnea nu va mai putea conduce nicio şedinţă a Camerei Deputaţilor şi nicio şedinţă de conducere a Biroului permanent, întrucât solicitarea PNL de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se va afla în fiecare zi de şedinţă a Camerei pe ordinea de zi.
Cu alte cuvinte, începând de astăzi, 12 noiembrie, Liviu Dragnea este demis de facto din fruntea Camerei Deputaţilor, întrucât nu ar mai putea să ocupe această funcţie pentru că solicitarea de revocare a lui din funcţie se va afla de fiecare dată pe ordinea de zi”, a declarat Raluca Turcan.