PMP trage un semnat de alarmă în legătură cu UDMR

Deputatul PMP, Marius Paşcan, a atras atenția că prin promovarea proiectului de modificare a Legii administraţiei publice locale, UDMR ar încerca să „oficializeze” utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice, ca soluţie la efectele „distructive ale propriei politici separatiste”.

"Astăzi, însă, UDMR culege roadele politicii separatiste pe care a purtat-o consecvent timp de aproape trei decenii. Izolându-i etnic pe copii şi elevi, aceştia parcurg toate etapele învăţământului în limba maghiară, iar la absolvire nu cunosc elementar limba română pentru a fi capabili să participe la un concurs nediscriminatoriu etnic pentru obţinerea unui loc de muncă. Astfel că tinerii sunt nevoiţi să plece din România sau să rămână în judeţele de domiciliu, cu populaţie preponderent maghiară, unde oferta de locuri de muncă este raportabilă şi nivelului de dezvoltare economică. Încercând să găsească soluţii la efectele distructive ale propriei politici separatiste, UDMR promovează, astăzi, proiecte legislative menite a 'oficializa' utilizarea limbii maghiare în toate instituţiile publice', a arătat Marius Paşcan. 

El a spus că prin proiectul depus de UDMR, se doreşte scăderea pragului de la 20%, cât este în prezent, la 10%, prin raportare la numărul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi, necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. 

"Totodată, utilizarea limbii minoritare să fie asigurată la toate nivelurile, în toate instituţiile publice, în detrimentul majorităţii cetăţenilor români, astfel încât să devină condiţie pentru orice concurs pe post, acolo unde se întruneşte condiţia de 10 la sută populaţie minoritară. De asemenea, se doreşte ca autorităţile publice să poată adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri, care să exprime identitatea etnică, precum cele ale aşa-zisului ţinut secuiesc. Să nu uităm că însemnul în cauză a fost, până acum, arborat oficial pe majoritatea primăriilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, fiind îndepărtat doar în urma proceselor din instanţele de contencios administrativ, asumate şi câştigate de către prefecţi", a declarat vineri Pașcan, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, citat de Agerpres

Deputatul PMP a făcut un apel la colegii săi din majoritatea parlamentară să dea "dovadă de luciditate, realism, şi nu vă lăsaţi împinşi politic în capcana unor astfel de proiecte legislative conflictualiste, neavenite, care promovează iredentismul, intoleranţa, separatismul şi segregaţionismul". 

Marius Paşcan a mai arătat că UDMR îşi radicalizează poziţiile în teritoriu, întrucât pe sediile unor primării din judeţul Mureş au reapărut "arborate nelegal însemnele aşa-zisului ţinut secuiesc". 

"Instituţia Prefectului judeţului Mureş i-a notificat pe primarii în cauză. În acest sens, adresez un apel administraţiilor publice locale să respecte legislaţia în vigoare şi să nu-i provoace sau întărâte etnic pe mureşeni. Daţi dovadă cu toţii de luciditate şi realism, puneţi binele, bunăstarea comunităţilor înaintea intereselor politicianiste şi de partid", a susţinut el. 

Deputatul PMP a mai spus că prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, este acuzat de abuz în serviciu de către UDMR, "întrucât şi-a făcut datoria asigurând respectarea legalităţii în administraţia publică locală" şi că această practică nu este singulară. 

"La rândul meu, atunci când ocupam funcţia de prefect al judeţului Mureş, am avut parte de aceleaşi presiuni politicianiste sâcâitoare şi răuvoitoare din partea liderilor UDMR, care i-au solicitat premierului României de mai multe ori să fiu destituit din funcţie, întrucât incomodam Uniunea, făcându-mi datoria şi apărând legalitatea actelor administrative în acest judeţ. Le transmit udemeriştilor să respecte legile României, să aducă pace în relaţiile interetnice, şi să lase prefectul în pace! Dacă vor luptă politică, le stau eu la dispoziţie, prefectul nu este politician, este înalt funcţionar public şi nu le poate răspunde de pe poziţii de egalitate. Aşadar, vă arunc mănuşa şi vă aştept să o ridicaţi, dacă vă lipsesc confruntările cu bărbaţi implicaţi politic", a concluzionat Marius Paşcan.