PMP cere INTERVENȚIA URGENTĂ a Guvernului

Președintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac, a declarat că partidul cere Guvernului să facă de urgență demersurile necesare pentru a opri închiderea școlilor românești din Ucraina.

„Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti, desfiinţând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureşul istoric şi Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educaţie în limba maternă. Cerem Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaţionalizare a comunităţii româneşti. În acelaşi timp, cerem Ministerului de Externe să iniţieze de urgenţă discuţii cu Înaltul Comisariat pentru Minorităţi în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română”, a precizat Tomac într-un comunicat de presă.

PMP critică noua lege a educaţiei adoptată de Parlamentul de la Kiev, menţionând că Guvernul României trebuie să intervină de urgenţă pentru stoparea deznaţionalizării celor peste 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina.

Parlamentul de la Kiev a adoptat în cursul acestei săptămâni o nouă lege a educaţiei care privează minorităţile etnice (români, maghiari, ruşi, bulgari, polonezi etc.) de acces la şcolarizare în limba maternă. Legea prevede ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Legea a fost trimisă spre promulgare la Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, potrivit comunicatului PMP.

Potrivit sursei citate, Guvernul de la Budapesta a protestat faţă de prevederile actului normativ, despre care spune că limitează drepturile minorităţii maghiare şi a cerut modificarea legii.

PMP susţine că ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, declara în 23 august, după întâlnirile pe care le-a avut la Kiev cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, cu ministrul Educaţiei, Lilia Hrinevici, şi cu ministrul Culturii, Evhen Nişciuk, că „România este mulţumită de nivelul de asigurare a drepturilor minorităţii române din Ucraina”.