Evenimentul Zilei > Politica > Planurile lui Victor Ponta după ce a mizat pe „Cartea Grindeanu” și a pierdut
Planurile lui Victor Ponta după ce a mizat pe „Cartea Grindeanu” și a pierdut

Planurile lui Victor Ponta după ce a mizat pe „Cartea Grindeanu” și a pierdut

Ex-premierul Victor Ponta, fostul vicepremier Daniel Constantin și europarlamentarul Laurențiu Rebega și-au programat o vară politică intensă. „Evenimentul zilei” vă dezvăluie, în exclusivitate, cele mai importante proiecte vizate de cei trei „rebeli”, în perspectiva lansării fi nale, în octombrie sau în noiembrie, a partidului Pro România, care va fi rezultatul a cel puțin trei fuziuni prin absorbție

După ce a pierdut prima bătălie cu Liviu Dragnea, eșuând în tentativa de a-l menține pe Sorin Grindeanu în scaunul de premier, Victor Ponta nu va anunţa o nouă înregimentare politică, dar nici nu va nega un viitor proiect, încercând să graviteze în sfera PSD pentru a atrage cât mai mulţi nemulţumiţi de partea sa.

Planul lui Ponta

Principalul om de legătură din interior este fostul ministru Nicolae Bănicioiu, pe care Liviu Dragnea evită încă să-l excludă, pentru a nu intra în jocul lui Victor Ponta, care vizează scindarea partidului, dar și pentru a mima o așazisă democrație internă, ne-au informat sursele noastre. De fapt, după ce PSD a revenit la Palatul Victoria, interesul lui Dragnea este să amâne pe cât posibil să-şi regleze conturile cu parlamentarii etichetaţi „pontişti” (aproximativ 15), în condiţiile în care speră să-i întoarcă din drum pe mulţi dintre ei, prin diverse oferte sau presiuni. Dragnea și apropiații săi vor face totul pentru a pune batista pe țambalul nemulțumirilor intestine.

Foto: Daniel Constantin deține un rol-cheie în tentativa lui Ponta de a reveni în prim-plan

Cu ochii pe Dosarul „Bombonica”

Potrivit surselor citate, principalul motiv pentru care Victor Ponta doreşte să se înregimenteze în Pro România abia în octombrie sau în noiembrie este chiar Dosarul „Bombonica”. Ultimele două termene ale acestuia se vor derula în toamnă, ex-premierul sperând că o condamnare a lui Liviu Dragnea, chiar și în primă instanță, îi va slăbi decisiv susținerea în partid, sau măcar va provoca o nouă „hemoragie” în care să piardă mai mulți susținători.

De asemenea, dacă Dragnea va impune un prag cu adresă în speţa abuzului în serviciu, folosind în acest sens decizia CCR şi majoritatea parlamentară PSD-ALDE, Ponta va ieşi la rampă şi-l va taxa la scenă deschisă, cu scopul de a-l slăbi pe linie de partid şi de a-şi atrage noi susţinători. Indiferent de viitoarele contexte, Ponta şi Constantin vor critica public orice ezitare sau eroare a lui Dragnea.

Rolul lui Constantin

De-a lungul verii, ex-vicepremierul Daniel Constantin și parlamentarii plecați din ALDE se vor ocupa de organizarea primelor filiale Pro România. De altfel, până în sesiunea din toamnă, doar Daniel Constantin şi oamenii săi îşi vor asuma, oficial, proiectul Pro România. Parlamentarii care pun bazele filialelor din teritoriu vor avea funcţii de vicepreşedinţi în viitoarea formulă de conducere a grupării. De asemenea, Daniel Constantin mai poartă unele discuții cu lideri ALDE din teritoriu aflați în dizgrația lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Miza grupului parlamentar

Dincolo de negocierile momentului, o altă miză este constituirea unui grup parlamentar, Pro România având în prezent şase deputaţi: Daniel Constantin, Mircea Banias (fost PNL, PDL şi PC), Eugen Durbacă, Damian Florea, Sorin Cîmpeanu şi Remus Borza. În toamnă, Pro România vizează să ajungă la cel puţin zece deputaţi, în primă instanţă, pentru a-şi putea face grup parlamentar. „Pontiștii” din PSD nu vor face pasul spre structurile Pro România decât în momentul în care fostul premier va decide să-și anunțe în mod oficial înregimentarea.

Mandatul” lui Rebega: minimum trei fuziuni

Nici europarlamentarul Laurențiu Rebega – finul lui Daniel Constantin și liderul grupării Forța Națională – nu va avea o vară lipsită de griji. Mai exact, potrivit surselor noastre, Rebega e mandatat să adune cât mai mulți oameni de la PRU, UNPR și chiar de la PRM, grupare exclusă însă de la masa oricăror tratative oficiale, pentru a evita problemele de imagine. Săptămâna trecută, Rebega a avut o serie de întâlniri cu lideri ai PRU în urma cărora s-a decis intensificarea procedurilor de fuziune prin absorbție cu Forța Națională, care, la rându-i, va opera o fuziune similară, în toamnă, cu partidul Pro România. Aceeași procedură va fi urmată și de PSRO, facțiune coordonată de fostul președinte și ministru PSD, Mircea Geoană, care, cel mai probabil, va fi angrenat în noua formulă de conducere.

Bogdan Diaconu, spionul lui Liviu Dragnea

Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea a purtat, de-a lungul ultimelor săptămâni, câteva convorbiri telefonice cu Bogdan Diaconu, președintele fondator al PRU, care obișnuiește să-l informeze pe șeful PSD despre unele acțiuni ale tripletei Ponta-Constantin-Rebega. Facem precizarea că Diaconu se află într-un război personal cu Ponta, pe motiv că fostul premier și-a pus umărul la debarcarea sa de la cârma PRU, susținându-l pe Rebega. De altfel, potrivit acelorași surse, unul dintre ultimii lideri ai PRU – fostul senator PSD Alexandru Cordoș (Cluj) – l-a anunțat pe Rebega că se va înregimenta în Pro România, la toamnă, odată cu Victor Ponta.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: