Mihail Gorbaciov nu exclude ca o uniune precum URSS să se formeze în viitorul apropiat.

El a acordat un interviu pentru agenția de presă TASS și a făcut anunțul, cu ocazia împlinirii în aceste zile a 25 de ani de la destrămarea URSS.

"Uniunea Sovietică nu mai există, dar o Uniune ar putea exista. Eu cred că o nouă Uniune ar putea fi", a reiterat Gorbaciov, adăugând optimist: "Între vechile graniţe şi cu aceeaşi compoziţie, în mod voluntar…”

Referitor la semnarea documentelor privind lichidarea efectivă a Uniunii Sovietice – aşa-numitul "acord de la Belovejskaia Puşcia" – Mihail Gorbaciov a explicat de ce nu i-a arestat atunci pe semnatarii acestuia – preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, Belarus, Stanislav Şuşkevici şi Ucrainei, Leonid Kravciuk . Arestarea lor ar fi putut duce la declanşarea unui război civil, consideră fostul lider sovietic. "Cred că mirosea a război civil. Acest lucru era periculos. Am făcut altceva – le-am dat putere şi am plecat singur pentru a evita o baie de sânge", a adăugat el în interviul pentru TASS, apărut pe pagina electronică a agenţiei, transmite agerpres.

Printre factorii care au precipitat prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gorbaciov a menţionat puciul din august 1991 şi particularităţile de caracter ale primului preşedinte al Rusiei postcomuniste, Boris Elţin. Subliniind că a pledat până la capăt pentru menţinerea URSS, fostul lider sovietic susţine cu toate acestea că nu se derobează de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat atunci.

Despre Vladimir Putin, Gorbaciov a anunțat că îl consideră un “președinte demn” și cu o “personalitate puternică” în alt interviu dat pentru AP.