Editura Evenimentul si Capital

Planul Uniunii Sovietice de a ocupa România și Iugoslavia. DOCUMENTE DESECRETIZATE

Autor: | | 4 Comentarii | 13920 Vizualizari

Evenimentul zilei vă prezintă, în premieră, telegrama cu numărul 7055 din data de 2 octombire 1968, document secret până de curând, prin care Foreign Office informa Washingtonul despre intențiile URSS-ului de a cotropi România și Iugoslavia, statele comuniste care înfruntau, prin liderii lor, politica impusă de la Moscova.

Dacă Iugoslavia lui Iosip Broz Tito se afla de ani buni în vizorul Moscovei pentru că, potrivit agenților ruși, Tito conducea federația după propriile planuri, România intrase în atenția URSSului după poziția vehementă a lui Nicolae Ceaușescu din august ’68, când liderul comunist român nu numai că n-a acceptat să-și trimită soldații la Praga - în cadrul acțiunii „Dunărea”, prin care țările care semnaseră Tratatul de la Varșovia, în frunte cu Uniunea Sovietică, au invadat Cehoslovacia, înăbușind în sânge reformele lui Alexander Dubcek - , dar a și condamnat în termeni duri acțiunile orchestrate de la Kremlin.

De altfel, afinitatea României pentru socialismul cu față umană propus de Dubcek se materializase, cu doar cinci zile înainte de suprimarea „Primăverii de la Praga”, prin semnarea unui acord între reprezentanții celor două state comuniste, România și Cehoslovacia.

Mai mult, la 24 august, așadar la patru zile după revolta cehoslovacilor, Ceaușescu se întâlnea, la Vârșeț, în mare secret, cu Tito, pentru a se asigura că poate conta, la nevoie, pe sprijinul vecinului. Cu alte cuvinte, atât Ceaușescu, cât și Tito n-ar fi fost deloc surprinși de o eventuală invazie a rușilor.

Războiul nervilor

În acest climat încordat, la începutul lunii octombrie, au început să curgă rapoartele agenților britanici cu privire la situația din Estul Europei. Documentele pe care le publicăm astăzi, două la număr, conțin informații detaliate cu privire la un presupus plan de invadare a României și Iugoslaviei de către URSS, informații virate de englezi americanilor. Dar să aflăm, mai bine, ce date dețineau englezii: „Ținând cont de ce s-a întâmplat în Cehoslovacia, nu ne rămâne decât să înțelegem că Rusia poartă, în continuare, un război al nervilor cu România și Iugoslavia, război care nu se poate sfârși, în viitorul apropiat, decât printr-o intervenție militară a Rusiei împotriva celor două state”.

Așadar, englezii prind încă din primele rînduri esența mesajului. În continuare: „Un atac împotriva Iugoslaviei, bineînțeles precedat de unul împotriva României, va fi efectuat doar în funcție de interesele și obiectivele politice ale Moscovei. Cu toate acestea, prezentăm o succintă analiză militară a situației care cu siguranță ne va ajuta în eventualitatea producerii atacului asupra Iugoslaviei”.

Belgrad, capturare-fulger

Englezii consideră, mai departe, că rușii ar avea neapărat nevoie de trei elemente, dacă decid să atace Iugoslavia: factorul surpriză, capturarea rapidă a Belgradului și asigurarea/sigilarea granițelor Iugoslaviei, pentru a preveni o eventuală implicare a vecinilor. Raportul britanicilor mai relevă un amănunt important: el menționează faptul că rușii nu vor putea intra în Iugoslavia sau România pretinzând că fac niște banale manevre militare. Nu după ce se întâmplase în Cehoslovacia!

Parașutări de noapte și trupe terestre dinspre Ungaria

Telegrama englezilor, în care este detaliat un eventual plan al Rusiei de a invada România și Iugoslavia, explică și motivul, dar și modalitatea prin care URSSul ar putea captura capitala Iugoslaviei, Belgrad: în primul rând, ocupând centrul de comandă, rușii ar fi putut controla mai ușor federația iugoslavă. În al doilea rând, soluțiile văzute de englezi pentru ocuparea „Orașului alb”, cum mai este numit Belgradul, implică parașutări de noapte ale soldaților invadatori coroborate cu trupe de asalt pătrunse dinspre România și Ungaria. Mai mult, potrivit raportului britanic, forțele aeriene ar fi putut lua podurile strategice de la Novi Sad și Panchevo! De reținut încă un amănunt subliniat de englezi: trupele terestre ar putea da principalul atac asupra Iugoslaviei dinspre Ungaria, dar cel mai scurt drum asupra inimii Iugoslaviei ar fi tot unul croit prin România.

ADEVARUL despre ALOCATIILE marite! Cand se vor incasa, de fapt, BANII? Ministrul Muncii a recunoscut

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI