Planul liberalilor pentru a aduna mai mulți bani la buget. Taxe mai mari pentru „produsele de viciu”

Taxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce s-au certat la ședința Biroului Politic Național, liberali par că fac un pas înapoi în chestiunea imozitării angajaților din IT, construcții sau agricultură. O altă sursă de a face rost de bani la bugetul de stat este suprataxarea ”produselor de viciu”.

Luni, la ședința Consiliului Politic Național, mai mulți liberali l-au acuzat pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, pentru declarațiile făcute despre renunțarea la politica ”zero impozit”, pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

După doar o zi, purtătorul de cuvânt al PNL, fostul ministru Ionuț Stroe, a anunțat că partidul analizează toate ipotezele pentru a aduna câți mai mulți bani la bugetul de stat, inclusiv la ”eliminarea facilităților”.

De asemenea, Ionuț Stroe a lăsat să se înțeleagă faptul că prețul la țigări și la băuturile alcoolice vor crește în perioada următoare, prin majorarea accizelor percepute de stat.

”Există această posibilitate şi măsurile care vizează aceste ajustări bugetare nu se referă doar la eliminarea facilităţilor, sunt multe alte măsuri care vin pe de o parte să mărească gradul de colectare, sunt măsuri pe care le putem adopta pe zona de taxare a produselor de lux sau pe zona produselor de viciu, pe mărirea redevenţelor. Nu vă raportaţi, când vorbim de măsuri care să genereze mai mulţi bani la bugetul de stat, doar pe eliminarea acestor facilităţi. Oricum, ar fi insuficiente, dacă ar fi să ne raportăm la cuantumul pe care îl câştigăm urmare a unei eventuale eliminări. (..) În momentul de faţă există foarte multe scenarii, dar e prematur să ne pronunţăm”, a a precizat Stroe.

PNL nu a luat încă o decizie

Liberalul a mai anunțat că specialiștii partidului lucrează în prezent pentru găsirea unor soluții care să nu ducă la o creștere a costului vieții românilor.

România și-a asumat prin PNRR că va păstra o țintă de deficit pentru anul 2023, la patru la sută din Produsul Interne Brut.

De altfel, dacă țara noastră va îndeplini acest obiectiv va primi la finalul anului peste 2.2 miliarde de euro, pentru jalonul îndeplinit din PNRR.

”Dialogul continuă, sunt într-adevăr consultări în cadrul coaliţiei, dezbateri, există o consultare la nivelul miniştrilor de Finanţe, actualul şi fostul ministru, există un dialog pe care îl avem cu specialiştii din domeniu, pentru a lua cele mai bune măsuri care se impun. Nu există în momentul de faţă o decizie, referitor la acest lucru, noi realizăm foarte bine importanţa unor asemenea decizii şi impactul economic al unor eventuale eliminări ale acestor facilităţi. Ca şi principiu, PNL s-a pronunţat pentru păstrarea măsurilor şi facilităţilor care au adus numeroase beneficii zonei economice în România. Suntem şi este clar pentru toată lumea acest lucru, în procedura de ajustare a deficitului iar acest lucru este esenţial pentru atragerea fondurilor europene din PNRR şi a fondurilor europene. Gradul de absorbţie în România atinge un nivel record, ar fi păcat să compromitem acest lucru cu o eventuală neîncadrarea în ţinta de deficit bugetar”, a mai precizat Stroe.