Evenimentul Zilei > Justitie > Planul diabolic al lui Passaris a fost dejucat de judecătorii din Arad. De ce vrea criminalul să ajungă în Grecia
Planul diabolic al lui Passaris a fost dejucat de judecătorii din Arad. De ce vrea criminalul să ajungă în Grecia

Planul diabolic al lui Passaris a fost dejucat de judecătorii din Arad. De ce vrea criminalul să ajungă în Grecia

Judecătorii de la Tribunalul Arad au decis ca celebrul criminal grec Konstantinos Passaris să mai stea închis cel puțin până la data de 22 august 2022.

Passaris a depus contestație la cererea de liberare condiționată care i-a fost respinsă de către Penitenciarul Arad. Nici la Tribunalul Arad, Passaris nu s-a bucurat de mai multă clemență. El a cerut să fie liberat și transferat în Grecia unde are are de executat mai multe pedepse de închisoare pe viață pentru uciderea unor polițiști.

Anumite surse judiciare susțin că Passaris își dorește să fie transferat la un penitenciar din Grecia, de unde speră că va putea evada. Din 2001, Passaris este închis în România, unde are de ispășit o condamnare pe viață. La trecerea a 20 de ani de pedeapsă, un deținut condamnat pe viață poate cere liberarea condiționată.

Passaris a fost discutat în data de 26.08.2021, în Comisia pentru liberări condiționate, fiind la a doua analiză. Judecătorul din penitenciar a luat hotărârea de reanalizare a situația lui Passaris, după 12 luni.

„Mai mult decât atât, arată că petentul a participat la mai multe activități social-educative, sportive și religioase și urmează să fie extrădat în Grecia unde i se va pune în aplicare vechiul mandat. Precizează că în caracterizarea petentului se specifică faptul că petentul poate funcționa independent, are un nivel adecvat de înțelegere a realității, dar și o evaluare psihică și realistă a perspectivelor sale de viitor”, se arată în sentința de respingere a contestației.

Câte zile de închisoare a executat deja Passaris

Cu privire la fracția de pedeapsă necesar a fi executată în vederea liberării condiționate, Comisia a stabilit că petentul trebuie să execute 20 ani din pedeapsă, respectiv, 7305 de zile efectiv executate.

S-a menționat că deținutul în discuție a executat de la data de 28.11.2001, până la data de 26.08.2021 un număr de 7212 zile. În plus, lui Passaris i se recunosc un număr de 462 de zile executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare și are un număr de 66 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, deci totalul zilelor câștigate și executate fiind de 7740 zile, la data analizei.

„Din punct de vedere psihologic, s-a reținut în cuprinsul caracterizării că își asumă responsabilitatea faptelor sale penale și înțelege rațional consecințele negative ale acestora, poate funcționa independent, are un nivel adecvat de înțelegere a realității dar și de evaluare critică și realistă a perspectivelor sale de viitor”, se mai arată în sentință.

Cinci polițiști greci uciși de Passaris

În România, Passaris a fost condamnat în 2003, la închisoare pe viață, pentru comiterea a două crime și a unui atac armat la o casă de schimb valutar din București. La momentul respectiv, anul 2000, Passaris a reușit să fure din casa de schimb valutar, care era situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din București, suma de 56.000 de lei. După câteva zile, la percheziție, polițiștii au găsit la Passaris, pistolul Colt cu care i-a ucis pe cei doi angajați de la casa de schimb valutar și suma de 40.000 de lei.

În București, Passaris avea închiriate alte două apartamente unde polițiștii au descoperit alte arme dar și hainele pătate cu sângele celor doi angajați de la casa de schimb valutar.

În Grecia, Passaris este acuzat că a ucis cinci polițiști greci în perioada 2000-2001. A fost chiar arestat de Poliția din Atena, pentru omor, tentativă de omor și răpire de persoane dar a reușit să evadeze din arest, după ce a simulat o criză de epilepsie, fiind transportat la spital. Pe drum, ambulanța și mașina de escortă a fost atacată de membrii bandei lui Passaris care au deschis focul.