Liberalii și USR-iștii au început să-și stabilească strategia privind depunerea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, singurul intrument prin care opoziția poate să provoace demiterea din funcție a întregului Guvern.
Preşedintele USR Dan Barna a declarat, miercuri, că data moțiunii de cenzură împotriva Guvernul PSD-ALDE condus de premierul Viorica Dăncilă nu a fost stabilită și că demersul parlamentar va viza inclusiv domeniul Justiţiei.
Victor Ponta și parlamentarii ProRomânia, care nu au votat pentru învestirea actualului Guvern, vor vota și ei moțiunea de cenzură, a anunțat fostul premier PSD, explicația acestuia fiind că actualul cabinet guvernamental nu reprezintă nici interesele României, nici pe cele ale românilor care au votat la alegerile din 2016.
Adoptarea unei moțiuni de cenzură în Parlament atrage după sine demiterea Guvernului. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie ca aceasta să fie votată de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor și deputaților.
În acest moment, opoziția formată din PNL, USR, PMP și ProRomânia, nu deține numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură. Coaliția de guvernare care susține cabinetul Dăncilă și deține majoritatea în Parlament, este formată din PSD, ALDE și UDMR.
Sesiunea parlamentară se încheie pe 30 iunie.