Anul 2020, când se marchează 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, Ungaria își propune nu doar să reunească Europa Centrală, „dar o şi reconstruim”, a declarat Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, la Washington.
Acesta a subliniat, la o cină de gală oferită de cea mai mare organizaţie umbrelă a comunităţii maghiarilor din America, că „unificarea naţiunii maghiare dincolo de graniţele Ungariei” este foarte importantă, scrie agenția ungară de știri MTI.
Înfiinţată în 1991, Coaliţia Maghiară Americană (HAC) a organizat obişnuita cină de gală, pentru a 28-a oară, în sala festivă a Ambasadei Ungariei din Washington. La evenimentul intitulat Cina lui Moş Nicolae au participat printre alţii: April Foley, fostul ambasador al administraţiei Bush la Budapesta, Thomas Robertson, diplomat, care la rândul său a fost în misiune la Ambasada Statelor Unite din Budapesta, Susan Hutchison, directorul Fundaţiei „Charles Simonyi” din Seattle, precum şi figuri importante ale comunităţii maghiare din America, cum ar fi: Lauer Edith, unul dintre fondatorii HAC, Péter Forgách, profesor de oftalmologie din Buffalo, care conduce, de asemenea, o fundaţie ce oferă sprijin tinerelor talente maghiare, István Fedor, fondatorul "Casei Patrimoniului Maghiar" din Washington şi Zsolt Szekeres, directorul Fundaţiei Maghiare pentru Drepturile Omului din New York.
În prezența ambasadorului Ungariei, László Szabó, Zsolt Németh a vorbit despre schimbarea regimului în Ungaria, în urmă cu 30 de ani, subliniind că Statele Unite au jucat un rol decisiv în schimbare.
Zsolt Németh a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, pentru generaţia 1956 din America, schimbarea istorică de acum 30 de ani a însemnat împlinirea speranţelor ei. Acesta a adăugat că, în opinia sa, pentru generaţiile tinere, cu rădăcini maghiare, 1989 înseamnă unitate naţională, identitate naţională.
Politicianul FIDESZ a mai subliniat că seria de evenimente derulate sub genericul „30 de ani în libertate”, găzduită în aceste săptămâni în câteva oraşe importante din Statele Unite, ilustrează foarte bine eforturile şi succesele Ungariei din ultimii 30 de ani.
Zsolt Németh se află într-un turneu de opt zile în Statele Unite, în fruntea unei delegaţii parlamentare, unde, în cursul acestei săptămâni, a vizitat oraşele Cleveland din statul Ohio şi Houston din Texas.
În ce priveşte întrevederile sale cu înalţii oficiali de politică externă şi parlamentari din Washington, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ungar a precizat că şi-a anunţat partenerii săi americani că „rezervele Ungariei referitoare la Legea Magnitski, aplicabilă la nivel global, vor fi ridicate de Ungaria, iar în viitorul apropiat este aşteptat un anunţ oficial”. Zsolt Németh şi ambasadorul Ungariei au dezvelit o placă memorială în Casa “Kossuth”, un reper istoric din Washington, cunoscută sub numele de ambasada neoficială a Ungariei Libere în timpul comunismului.
Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a predat directorului Casei Kossuth drapelul maghiar, care anterior a fost arborat pe clădirea Parlamentului din Budapesta, şi a transmis mesajul lui László Kövér, preşedintele Camerei deputaţilor. “Steagul să simbolizeze şi la Washington că aparţinem unul de celălalt, că avem viaţă şi vise comune, o vocaţie comună şi o limbă comună. Să simbolizeze că avem o ţară, o ţară comună, care ţine cont de maghiari oriunde s-ar afla în lume”, se arată în mesajul lui László Kövér.