Planul „canibal” din Congresul PSD

Social-democrații Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu și Viorica Dăncilă au la dispoziție 48 de ore să strângă numărul de voturi necesare câștigării unui mandat de președinte executiv al PSD.

PSD a intrat în campanie electorală pentru funcția de președinte executiv al partidului, numărul doi în ierarhia partidului după președintele formațiunii, Liviu Dragnea. Alegerile vor avea loc sâmbătă, în Congresul PSD din Sala Palatului.

Vicepreședinții PSD Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu și-au depus candidaturile vorbind despre nevoia de concurență în partid și exprimându-și speranța că alegerile vor fi libere, fără intervenția președintelui PSD Liviu Dragnea în favoarea unuia dintre candidați. Premierul Viorica Dăncilă care spunea „categoric" că nu candidează, și-a schimbat opinia după ce i s-a cerut acest lucru de către o parte din colegii ei.

Tabere

Andronescu și Bănicioiu s-au poziționat drept candidați care nu-și doresc sprijinul lui Liviu Dragnea pentru alegerea lor în funcție și că își doresc ca delegații care votează la Congres să fie lăsați să voteze liber, fără să primească indicații.

Întrebat dacă el și Andronescu își vor lua unul altuia din voturi și ar avantaja astfel u al treilea candidat, Bănicioiu a respins posibilitatea.

„Păi de ce să ne luăm voturile? Eu cred că nu ne luăm voturile. Eu și dna Andronescu și cred că și dnul Bădălău, care înțeleg că vrea să candideze din nou, cred că suntem oameni raționali”, a spus Bănicioiu la dcnews.ro.

Întrebat dacă va avea loc o negociere și cine va renunța să mai candideze la funcția de președinte executiv, el a zis:

„Nu, eu nu vreau o negociere, facem totul transparent, acolo (…) Nu dăm cu banul că nu facem înțelegeri pe sub masă. Dar vă spun să aveți încredere că suntem oameni raționali și credeți-mă că eu unul nu vreau să canibalizez voturile vreunuia dintre ei și la fel cred că gândesc și ei, că au experiență politică”

„Nu e complot, da?”

Ecaterina Andronescu a spus că de când este membru PSD nu a avut nicio problemă să strângă voturile necesare câștigării funcțiilor de conducere la care a candidat și că este cunoscută în teritoriu.

„Eu sunt în partid de 22 de ani. Nu cred că mi-a scăpat vreodată un județ în care să nu mă duc în campaniile electorale. Eu cred că pentru delegații veniți la Congres nu sunt venită de pe Lună, de pe altă planetă. Eu nu cred că partidul acesta este pe persoană fizică (...) Aș vrea să credeți că nu e vorba de vreun complot în PSD, da? Vreau să-mi exprim această dorință de a mă înscrie. Nu trebuie să supere pe cineva, pentru că e și dreptul meu să fac acest lucru”, a spus Ecaterina Andronescu.

„Victor are sânge în el

Social-democrații discută în partid despre scenariul retragerii din cursă a lui Bănicioiu sau a lui Andronescu și acordarea sprijinului său pentru celălalt candidat pentru a-i spori șansele în fața Vioricăi Dăncilă, susținută de președintele PSD Liviu Dragnea.

Candidații care concurează împotriva premierului încearcă să obțină susținerea delegaților PSD din județele Brăila, Vrancea, Buzău, Constanța, Giurgiu, București-Ilfov, spun surse din PSD.

Strategia retragerii din cursă a unor candidați a fost implementată, cu succes, la Congresul PSD din 2010 în care Victor Ponta a câștigat președinția PSD în fața lui Mircea Geoană.

Miron Mitrea și Radu Mazăre, doi contracandidați ai lui Ponta la șefia partidului, au anunțat în timpul Congresului din 2010 că renunță la candidatură și i-au rugat pe susținătorii lor să-l voteze pe Ponta.

„Victor Ponta are sânge în el. Și, dacă am găsit un baiat care are sânge în el, eu vreau să-l las pe el. De aceea, cei care doreau să mă susțină pe mine, susțineți-l pe Victor”, a zis atunci Mazăre.

„Am decis ca mai important decat candidatura mea, mai important decat sa ne luptam intre noi este sa schimbam actuala conducere a partidului, care a dus partidul intr-o zona in care mie personal mi-e rusine sa stau. De aceea eu am să mă retrag din candidatură şi dau toate voturile mele lui Victor Ponta”, a zis și Mitrea.