Planeta-sora a Pamantului

Corpul ceresc capabil sa adaposteasca forme de viata se afla la "doar" 20,5 ani-lumina departare.

O planeta similara Terrei, locuibila si capabila sa adaposteasca forme de viata, a fost detectata pentru prima oara intr-un sistem extrasolar de o echipa de astronomi ai European Southern Observatory (ESO), releva un studiu ce va aparea astazi in revista „Astronomy and Astropysics”.

Aceasta exoplaneta, care orbiteaza in jurul stelei Gliese 581 (Gl581), la o distanta de 20,5 ani-lumina de Pamant, este prima dintre cele 200 de planete descoperite pana acum despre care stim ca are o suprafata solida sau lichida, dar si o temperatura similara celei terestre.

„Noi estimam ca temperatura medie pe acest „Super-Pamant” se situeaza undeva intre 0 si 40 grade C, astfel ca apa ar putea fi lichida”, a explicat Stephan Udry de la Observatorul din Geneva, una dintre institutiile asociate ESO.

„Mai mult decat atat, raza sa trebuie sa fie cam de 1,5 ori mai mare decat raza Pamantului, modelele realizate de noi indicand fie o suprafata solida, stancoasa, ca pe Terra, sau acoperita cu oceane”, a mai spus el.

„Apa lichida este cruciala pentru sustinerea vietii asa cum o cunoastem noi”, a adaugat un alt membru al echipei, Xavier Delfosse, de la Universitatea din Grenoble. Forta gravitationala este de 2,2 ori mai mare decat cea terestra, iar masa planetei este de cinci ori cat cea a Pamantului.

Anul de 13 zile

Descoperita gratie telescopului Harps de 3,6 m al Observatorului spatial european, amplasat in La Silla, Chile, planeta parcurge in 13 zile orbita in jurul stelei Gl581, fata de care se afla la o distanta de 14 ori mai mica decat cea dintre Terra si Soare.

Noua planeta, care a primit indicativul Gliese 581c, a fost detec-tata indirect, cu un instrument ce masoara infimele variatii in viteza unei stele, determinate de atractia gravitationala a unui corp ceresc aflat in apropiere. Gl581 este o pitica rosie, a carei masa reprezinta mai putin de o treime din cea a Soarelui si se inscrie printre primele 100 de stele cele mai apro-piate de sistemul nostru solar.

Avand o masa redusa, piticele rosii sunt tintele preferate ale cercetatorilor care se ocupa de cautarea de planete locuibile. Cum sunt relativ slab luminoase, planetele locuibile orbiteaza mai aproape de ele, fiind astfel usor de detectat.

Aceeasi echipa de cercetatori a mai descoperit doua exoplanete in sistemul Gl581, dar „Super-Terra” este cel mai bun candidat pentru a adaposti viata.

Dintre cele peste 200 de exoplanete detectate pana acum, majoritatea sunt asemanatoare cu Jupiter, niste giganti gazosi unde temperaturile sunt extrem de ridicate.

Comunicare

Mesaj pentru „vecini”

Descoperirea Gl581c este o premiera de exceptie, demonstrand ca putem gasi planete locuibile. Studierea noii planete cu tehnologia actuala este destul de dificila, insa specialistii spun ca, pana in 2020, vom dispune de instrumente mult mai sofisticate. Pentru a afla daca exista viata pe o anume planeta - este necesara studierea atmosferei pentru a determina constituentii chimici. Totodata, se poate incerca trimiterea unor mesaje in directia respectiva.

Undele electromagnetice se propaga cu viteza luminii, astfel ca un mesaj spre noua planeta ar ajunge in 20 de ani. La fel de bine, se poate cauta un semnal inteligent venit dinspre respectivul sistem. Fiind printre stelele apropiate, Gl581 face parte dintre corpurile ceresti analizate cu prioritate in cadrul SETI, programul de cautare a unei inteligente extraterestre. Este de presupus ca, in perioada urmatoare, responsabilii SETI vor studia cu mare atentie datele deja disponibile despre Gl581.

Super-terra in date

Denumire: Gl581c Distanta fata de Terra: 20,5 ani-lumina Raza: 1,5 ori raza globului terestru Masa: de cinci ori masa terestra Forta gravitationala: 2,2 ori gravitatia terestra Temperatura la sol: 0-40 grade C