La Londra începe astăzi cea mai costisitoare, tensionată şi spectaculoasă ediţie a Jocurilor Olimpice, a 30-a din istorie.
Începe! Olimpiada, spectacolul sportiv şi social girat de 204 ţări şi animat de 14.000 de sportivi, se pune în mişcare până pe 12 august! Iar primul record va fi omologat chiar în această seară, odată cu ceremonia de deschidere (ora 23.00, în direct la TVR 1 şi la Dolce Sport).
De astăzi, din momentul în care Big Ben-ul va răsuna de 40 de ori în intervalul orar 8.12-8.15 (n-a ieşit din programul său normal de pe 15 februarie 1952, de la funeraliile tatălui Elisabetei a II-a), iar mai apoi, seara, Regina va declara oficial deschise Jocurile Olimpice, Londra intră în istorie ca primul oraş care găzduieşte întrecerea supremă pentru a treia oară, după 1908 şi 1948.
Sunt Jocurile cele mai diverse (în premieră, fiecare delegaţie va avea în componenţă cel puţin o femeie), dar şi cele mai drastice în privinţa controalelor (numărul forţelor de ordine îl depăşeşte cu mult pe cel al sportivilor).
103 tricolori caută gloria
România a plecat la drum cu drapelul în bagaje şi cu pulsul mărit. 103 sportivi au de apărat orgoliul atâtor generaţii de campioni, eroi care au adus faimă la un loc cu 292 de medalii.
Ca de obicei la ultimele ediţii, aşteptăm "comori" de la sporturile cu tradiţie: gimnastica, scrima şi canotajul, dar tragem speranţe şi de la discipline "izolate": judo şi box.
Parcă pentru a lua distanţă de fotbal, care cunoaşte gloria maximă la Mondiale şi la Europene, JO oferă trufandale sporturilor mai puţin mediatizate. Fie doar şi pentru asta, Olimpiada este unică. Dar există atâtea alte motive pentru care JO reprezintă "mama competiţiilor".
Iată câteva:
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE.
Pus în scenă de scenograful Day Boyle, momentul serii de azi va fi urmărit de toată Planeta la televizor, iar de la faţa locului - de peste 120 de şefi de state şi de guverne. Întreaga seară i-a costat pe organizatori o avere: 27 de milioane de lire sterline.
Dar spun că merită, fiindcă 10.000 de figuranţi vor spune povestea vieţii rurale a mândrilor britanici. România va intra în scenă în jurul orei 1.30, iar în fruntea tricolorilor se va afla jucătorul de tenis Horia Tecău. Ceremonia de închidere i-a fost încredinţată coregrafului Kim Gavin, iar centrul "ringului" va fi ocupat de grupul Spice Girls.
La spectacolul de pe 12 august vor lua parte, printre altele, Kate Moss şi Naomi Campbell, iar la deschidere sunt aşteptate vedete de la Muhammad Ali la Brad Pitt.
COMPETIŢIE.
Olimpiada nu se mai conduce, ca în era "pre-marketing", după sloganul mai degrabă comunist "Important este să participi", adresat celor mulţi care pierd. Întrecerea este constru ită acum pe turniruri, miza financiară fiind uriaşă (se pare că românii vor primi 100.000 de euro pentru medalia de aur, iar pentru celelalte 2 trepte - premiile scad cu câte 10.000 de euro).
Duelurile care vor marca Olimpiada sunt numeroase şi diverse, mai ales că totalul disciplinelor este de 26. Unul este deasupra tuturor. La atletism, Usain Bolt şi Yohan Blake vor împărţi lumea.
Actual campion olimpic la 100, 200 şi 4X100 de metri, "Fulgerul" Bolt a pierdut în faţa lui Blake şi la 100, şi la 200 de metri. Poreclit "Bestia", Blake, care este campionul mondial în exerciţiu, are cel mai bun timp al anului la "sută": 9, 75 secunde.
LĂCĂTUŞU SCRIE ISTORIE.
Pentru prima oară, toate delegaţiile vor avea cel puţin o femeie în echipă (inclusiv Qatar, Brunei şi Emiratele Arabe Unite). Altă mare noutate este oferită de debutul boxulului feminin.
Mai cade astfel o barieră, fiindcă pugilismul era ultimul sport olimpic repezentat doar de bărbaţi. Femeile au fost admise la trei categorii: "muscă", "uşoară" şi "mijlocie", fiecare cu câte 12 sportive. Printre ele, şi o româncă, Mihaela Lăcătuşu.
MARILE ABSENŢE.
Săritoarea în înălţime Blanka Vlasici (Croaţia), "argintul" de la Beijing, va vedea la televizor competiţia, la fel ca şi jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal. Nici echipa naţională de baschet a Statelor Unite ale Americii nu este perfectă fără Dwyane Wade, Derrick Rose, Dwight Howard, Chauncey Billups şi Lamar Odom.
La români, lipseşte Marian Drăgulescu. "Marocanul", care dă numele unei sărituri în gimnastică, a fost lăsat în afara lotului din raţiuni de formă (este "rezervă" şi aşteaptă la Bucureşti o eventuală convocare de ultimă oră).
Va fi însă prezentă italianca de origine germană Josefa Idem (48 de ani), canoistă aflată la cea de-a opta participare. Nicio altă femeie n-a mai luat startul la atâtea ediţii.
11,6 miliarde de euro
este bugetul JO. 690 de milioane s-au investit în securitate
46 de mii de muncitori
au construit Satul Olimpic şi Stadionul Olimpic
30.000 de oameni de ordine la competiţie
Securitatea este tema zilei. Pe 6 iulie 2005, Londra afla din Singapore că i-a suflat Parisului organizarea Jocurilor cu un scor strâns: 54-50. A doua zi, inima Marii Britanii se trezea într-o baltă de sânge.
Cel mai grav atentat de după război a lăsat în urmă 55 de moţi şi 700 de răniţi. S-a spus că teroriştii au dorit să protesteze împotriva summit-ului G8, aflat în desfăşurare în Scoţia, dar iute s-au făcut legături şi cu Olimpiada.
Din acest motiv, organizatorii au dispus cea mai vastă mobilizare armată de după al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării a alocat recent alţi 3.500 de militari, pentru a veghea asupra securităţii Jocurilor, după ce repartizase deja un număr de 13.500 de militari. Cu tot cu cei 10.000 de poliţişti, la Londra vor fi 30.000 de oameni de ordine.
- JO 2012. Mariana Bitang anunţă dezastrul gimnasticii: "Au fost compromise şansele la medaliile de aur"
- Alina Dumitru - "city break" de 100.000 de euro la Londra
- O grecoaică a fost exclusă de la Jocurile Olimpice pentru comentarii rasiste
- 400 de ore de transmisie live de la Olimpiadă, la TVR
- JO 2012. Ivan Patzaichin: "Putem lua 8-10 medalii"