Conform unui nou studiu publicat la 19 mai în revista Nature Climate Change şi citat de livescience.com, această reducere a emisiilor de carbon – care este în principal rezultatul întreruperilor în transportul terestru și în industrie – poate fi una dintre cele mai mari scăderi ale emisiilor din istorie.

Cu toate acestea, au adăugat aceştia, este probabil, de asemenea, să fie temporară; cu unele măsurile de blocare deja anulate în actualul context pandemic, se estimează că emisiile globale zilnice – care ne întunecă atmosfera și încălzesc planeta din ce în ce mai mult în fiecare an – se vor întoarce aproape de nivelurile din 2019 până la sfârșitul anului.

„Deși este probabil să fie cea mai mare reducere a emisiilor de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, ea de abia va fi simţită în acumularea continuă de dioxid de carbon din atmosferă”, a declarat Richard Betts, șeful Cercetării impactului asupra climei la Met Office Hadley Center, din Anglia.

„Este ca și cum am umple o baie și am opri ușor robinetul, dar nu l-am oprit de tot, iar apa este în continuă creștere, doar că nu la fel de repede. Pentru a opri umplerea băii, trebuie să oprim robinetul”, a declarat Betts, care nu a fost inclus în echipa care a realizat studiul.

„Pentru climă, această trezire de o lună cu altfel de emisii la un nivel record este în totalitate nesemnificativă”, a declarat Joeri Rogelj, lector pentru schimbările climatice la Imperial College London, la rândul său neimplicat în studiu.

„Și mai rău, sunt anunțate acum măsuri masive de stimulare economică și există un risc ridicat ca mișcarea scurtă să facă guvernele… să își aloce banii către sectoarele extrem de poluante.”

„Dacă trebuie să limităm încălzirea globală la doar 2,7 grade Fahrenheit (1,5 grade C), atunci trebuie să facem reduceri globale ale emisiilor de carbon de cel puțin 7% pe an pentru următorii 30 de ani”, a spus Mark Maslin, profesor de climatologie la Universitatea College Londra (de asemenea, neimplicat în studiu).

„Pandemia ne arată că sunt necesare schimbări structurale majore în sistemele de transport și energie”, a completat acesta.