Liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose și mai mulți apropiați din partid, i-au pus gând rău guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susține pe Facebook senatorul PNL, Florin Cîțu. El precizează că planul social-democraților este de a subordona Banca Națională intereselor formațiunii, prin înregimentarea în fruntea BNR a șefului Executivului.
„Tudose la BNR!
Direct din mijlocul spovedaniei colective a PSD de la Sucevița, premierul Tudose s-a scăpat. Profund măcinat de inflație și ROBOR (oare știe ce înseamnă?), s-a hotărât să-i dea o lecție lui Mugur Isărescu.
Tudose se pricepe la toate. Nu avea cum să-i scape tocmai politica monetară.
Adevărul însă este altul. Vi-l spun acum așa cum mi l-a povestit și mie duhovnicul lui Tudose.
Strânși într-un număr mic la o bere, un grup de PSD-iști în frunte cu Liviu, au decis că a venit momentul să scape și de ultima lor problemă. Pe scurt, au hotărât debarcarea lui Mugur Isărescu, înainte de terminarea mandatului.
Guvernatorul a rămas singurul om cu credibilitate care nu este de acord că BNR să stea în poziție de drepți în față programului de guvernare al PSD. Asta deși tripleta PSD de la BNR, Georgesu- Voinea- Gherghina, încearcă de câteva luni înrolarea acestei instituții în gașca PSD. Nu mai punem la socoteală faptul că Florin Georgescu se plânge peste tot că nu mai are răbdare și s-a săturat să fie numărul doi.
După ce de luni de zile a atacat direct sau indirect politica băncii naționale, sugerând că sunt niște ticăloși, acum îl atacă direct pe Mugur Isărescu încercând să-l forțeze să se retragă.
Povestitorul meu mi-a relatat că Tudose s-a oferit personal să ducă până la capăt acest plan. Acesta este motivul pentru care premierul Tudose a avut o ieșire total deplasată pentru un Prim-Ministru, dar normală pentru el, la adresa guvernatorului.
Tragedia României este că pe cei care se mai pricep la ceva îi schimbă unii care nu se pricep la nimic.
Nu-l apăr pe guvernator. Sunt de notoriate conflictele mele pe teme de politica monetară cu dânsul. În plus se poate apăra singur. PSD-ul , însă, transformă toate instituțiile statului în anexe ale partidului. Iar după aceea le folosește pentru a-și distruge adversarii.
Acum este rândul BNR-ului!!! Și urmează DNA!!!
P.S. Tudose, naționalizează toate băncile din România și scapi de problemă!”, a scris Florin Cîțu pe rețeaua de socializare.
Tudose dă vina pe BNR pentru creșterea indicelui ROBOR
Șeful Executivului a declarat, vineri, referindu-se la creşterea nivelului indicelui Robor, că probabil „colegii“ de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul Băncii Naţionale să intervină.
„Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor, de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă. Nu am avut o discuţie cu guvernatorul Isărescu. S-ar putea să o am săptămâna viitoare, pentru că vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a afirmat premierul în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, de la Suceviţa.
Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: „Păi, asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piaţă?“.
Replica Băncii Naționale
Un punct de vedere al BNR nu a întârziat să apară contra criticilor premierului Mihai Tudose. Astfel, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, i-a dat o replică acidă șefului Guvernului.
„BNR ar fi putut să facă ceva, putea să facă o inflație de zile mari și pe urmă să vedem cum rezolvam când ROBOR se ducea în jos, dar inflația se ducea în sus. Asta era ceea ce putea să facă BNR. ROBOR-ul, așa cum urcă acum, este o consecință a factorilor din piață, nu e o decizie nici a BNR, nici a băncilor. E un rezultat al «împăcării» între cererea și oferta de bani”, a spus consilierul lui Isărescu.