Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu este exclusă posibilitatea suspendării preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că acesta a amânat „neconstituţional de mult” să semneze decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca urmare a deciziei CCR.
Tacticile pe care le folosește președintele Iohannis au avut ca rezultat o întârziere neobișnuită, susține Dragnea, conform AGERPRES.
„Nu este exclusă (intenţia de a-l suspenda - n.r). Nu este exclusă, pentru că deja a stat neconstituţional de mult, dacă se poate spune aşa. Şi nepermis de mult. Jocul cu 'hai să mai citim, stai că încă nu am citit' este o bătaie de joc la adresa Curţii Constituţionale şi a Constituţiei. (...) Nu-i dau eu răgaz, dar cred că a întârziat foarte mult”, a spus liderul PSD, la Palatul Parlamentului.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, se arată profund surprins de faptul că, la mai mult de două săptămâni de la publicarea deciziei care îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, șeful statului încă nu acționează.
Întrebat dacă se poate vorbi despre stat de drept în condițiile în care președintele Iohannisi nu respectă decizia CCR, Toader a spus: „Eu după ce s-a pronunțat decizia, sigur că fiind parte în respectivul conflict, o parte în conflict a fost Ministrul Justiției și o parte președintele Republicii (…), eu nu mi-am imaginat că cel mai înalt demnitar în stat nu va respecta decizia Curții Constituționale. Nu uitați un lucru: în Polonia este o mare dezbatere cu activarea articolului 7 din tratat pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale. Eu mi mi-am imaginat asta, dar vedeți că realitatea depășește de multe ori imaginația”.
Iohannis a anunţat că va spune ce decizia a luat, după hotărârea CCR privind emiterea decretului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, într-un termen rezonabil, după ce Curtea a publicat la data de 7 iunie motivarea în cauza privind conflictul instituţional de natură constituțională între autorități.
Curtea Constituțională a publicat, la începutul acestei luni, motivarea deciziei prin care a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern, în urma deciziei președintelui Iohannis de a nu o demite pe Kovesi. În esenţă, Curtea apreciază că preşedintele Klaus Iohannis a făcut „o evaluare a evaluării”, plasându-se astfel „deasupra autorităţii ministrului justiţiei”.
Argumentele cuprinse în propunerea de revocare a procurorului din funcţia de conducere, precum şi temeinicia acestora se subsumează competenţei discreţionare a ministrului Justiţiei, şi nu a preşedintelui României, detaliază Curtea. Astfel, judecătorii au stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.