Editura Evenimentul si Capital

LOVITURĂ DE TEATRU în Parlament: PLAGIATELE nu mai sunt verificate de CNATDCU. Klaus Iohannis poate merge la CCR

Decizie în Senat
Autor: | | 11 Comentarii | 1453 Vizualizari

Deciziile privind plagiatele vor fi luate de universităţi, nu de către CNATDCU, au decis senatorii. Plenul Senatului a respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de a schimba legea. Şeful statului mai are la îndemână, dacă vrea să împiedice legea să intre în vigoare, o sesizare de neconstituţionalitate la CCR.

Raportul comisiei, de admitere a legii şi respingere a cererii lui Klaus Iohannis, a fost adoptat cu 90 de voturi "pentru", 6 abtineri şi 12 voturi contra.

Una dintre prevederile legii, careia i s-a opus presedintele Iohannis, este ca paseaza in curtea scolilor doctorale - universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat - atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, dar si de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul

În şedinţa Senatului, Guvernul a spus că "modificările introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea deciziei privind titlul de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România".

Senatul a respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la OUG nr. 4/2016 care modifică Legea Educaţiei în sensul că programele de studii universitare de doctorat se organizează în şcoli doctorale acreditate.

În cererea de reexaminare, preşedintele susţine că, deşi aparent se simplifică procedura, în fapt "se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică".

Şeful statului mai susţine că legea transmisă la promulgare modifică organizarea şcolilor doctorale (care se organizează prin hotărârea senatului universitar/ prezidiului Academiei Române), dar şi procedura obţinerii titlului de doctor.

Iohannis explică faptul că, potrivit dispoziţiilor în vigoare din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, obţinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susţinerea tezei în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat; evaluarea şi deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educaţiei de acordare a titlului de doctor şi acordarea titlului de către ministru prin ordin.

"În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (...) Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor", susţine şeful statului potrivit cererii de reexaminare.

Iohannis mai spune că prevederile potrivit cărora IOSUD anulează diploma în baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/ atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 în sensul că anularea unui act administrativ intrat în circuitul civil poate fi dispusă numai de instanţa de judecată.

Iubita lui Gheorghe Turda rupe tacerea! De ce a fost nevoita sa se desparta de artist

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI