Aluatul pentru aceste plăcinte de post se prepară rapid și va dospi în mai puțin de 30 de minute. Acestea se pot umple cu ciuperci, varză, gem sau halva. În afara postului, acest aluatul poate fi umplut cu afumătură, carne tocată sau cârnați.
Plăcinte de post cu ciuperci
În funcție de zona țării, aceste plăcinte pufoase se coc pe plită sau în tigaie. Pentru a evita folosirea uleiului sau a untului vegan, acestea pot fi coapte în cuptor.
Ingredientele necesare:
- 500 grame de făină albă
- 30 ml ulei sau două linguri de margarină/unt vegan
- un praf de sare
- 10 grame de drojdie
- 280-300 ml de apă caldă
Cum procedezi
Făina se cerne de două ori într-un vas, iar deasupra de adaugă sarea și uleiul sau margarina topită. Separat, drojdia și zahărul se amestecă, iar deasupra se adaugă apa caldă și o lingură de făină. Compoziția se lasă timp de 5-6 minute la crescut. Această maia obținută se toarnă peste făină și se încorporează. Aluatul obținut se frământă timp de 10 minute.
Un pas extrem de important este să îl împachetezi dinspre exterior spre interior, astfel încât bulele de aer să rămână în interior. În acest mod vei obține un aluat moale.
Plăcinte de post
În timp ce aluatul stă la dospit, se pregătește umplutura de ciuperci sau varză. 200 de grame de ciuperci se toacă mărunt și se pun la călit cu o ceapă și o linguriță de bulion.
Se adaugă deasupra pătrunjel verde tocat și se poate folosi ca umplutură.
De asemenea, plăcintele vor fi la fel de gustoase dacă le umpli cu varză. Toacă o jumătate de varză și presară deasupra sare din belșug. Curăță și taie mărunt două cepe, pe care le pui la călit. După ce s-au rumenit, varza se adaugă deasupra și se lasă să fiarbă sub capac.
Întinde o foaie subțire și așează umplutura în mijloc. Formează plăcinta și coace-o în tigaia unsă cu puțin ulei.