Afacerile ilicite ale piraţilor online au început să fie tot mai profitabile, aducându-le câştiguri de aproximativ 5 miliarde de dolari anual.
Potrivit DailyBusiness, piraţii online au dezvoltat adevărate afaceri subterane "business to business" din care au câştigat, numai în perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008, 5 milarde de dolari.
Cele mai profitabile tranzacţii sunt acelea cu numere/coduri pentru cărţi de credit. Acestea reprezintă 31% din profitul ilicit realizat. Lor li se adaugă alte 20% din furnizarea detaliilor privitoare la anumite conturi bancare.
Majoritatea atacurile de tip phishing au avut ca principal scop obţinerea datelor personale care ulterior au fost folosite în fraudarea băncilor. S-a remarcat, de asemenea, că datele de identificare şi codurile PIN obţinute nu au fost folosite numai de către piraţii online, ci sunt vândute mai departe, dezvoltându-se astfel o adevărtată piaţă underground.
Un studiu realizat de compania de securitate informatică Symantec semnalează o mare subtilitate a piraţilor online, mulţi dintre aceştia preferând să nu mai intre pe portaluri pentru a introduce coduri maliţioase sau pentru a fura, ci şi pentru a acumula date confidenţiale pe care, ulterior, le vand altor piraţi online care profită de ele.
Tot Symantec remarcă crearea unor alinţe între piraţii internetului, care se specializează pe anumite forme de hacking. Cele mai active şi mai consolidate grupări de tip phishing se află în Europa de Est şi Rusia.
Citiţi şi: România, în topul infracţionalităţii online