Piraterie „în legitimă apărare”? Judecătorul italian i-a achitat pe imigranți, în schimb va fi judecat ministrul Matteo Salvini

Piraterie „în legitimă apărare”? Judecătorul italian i-a achitat pe imigranți, în schimb va fi judecat ministrul Matteo Salvini

10 luni au stat după gratii sudanezul Ibrahim Tijani Bushara și ghanezul Ibrahim Amid, sub acuzațiile de violență, rezistență opusă unor funcționari publici și imigrație ilegală. Faptele au fost comise în iulie 2018. Salvați împreună cu alți 767 de imigranți de un remorcher din apele Mediteranei, cei doi Ibrahim și-au ieșit din minți când au auzit că nava se îndreaptă spre Libia și urmează să fie debarcați pe țărmul african, de unde abia plecaseră. Prin urmare, l-au înconjurat pe căpitanul navei și au început să strige: „Nu Libia! Nu Libia”.

Căpitanul spune că imigranții erau foarte agresivi și că și-au trecut degetul mare prin dreptul gâtului, lucru care și în Africa și în Europa înseamnă același lucru- omor. Omul spune că s-a speriat, crezând că este amennțat cu moartea. Declarațiile celorlalți imigranți salvați de vasul nefericitului căpitan au venit însă cu o altă explicație. Semnul voia să spună că, odată debarcați în Libia, imigranții riscat să fie torturați sau uciși.

Judecătorul Piero Grilli din Trapani, spune Corriere della Serra, a ales să creadă varianta imigranților. I-a achitat pe cei doi africani și și-a motivat sentința: fapta nu este o infracțiune pentru că cei doi au acționat în legitimă apărare. Culmea ironiei este că acest dosar a mai creat un proces. Avocații apărării au depus plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg împotriva ministrului de interne Matteo Salvini, și a ministrului infrastructurii și transporturilor, Danilo Toninelli, care și-au permis să-i numească pe cei doi imigranți „infractori” și „pirați violenți”. Conform avocaților, aceste cuvinte la adresa unor oameni care nu fuseseră încă judecați încălcă articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

Sentința dată de judecătorul din Trapani mai are însă un efect. Ea va putea fi invocată în apărarea migranților și a organizațiilor neguvernamentale care operează în Marea Mediterană, pentru a justifica refuzul de a se supune autorităților, dat fiind că afirmă negru pe alb că Libia nu este un refugiu sigur.

Ne puteți urmări și pe Google News