Demiterea lui Bogdan Andreescu s-a făcut la 9 ianuarie 2017, cu trei luni înainte ca acestuia să-i expire contractul de manager. El anunțase deja, foarte clar, că nu avea de gând să participle, în martie, la un nou concurs pentru acest post. Și atunci, de ce s-au precipitat lucrurile? Simplu. Pentru că un grup de medici, foarte apropiați primarului Gabriela Firea, și care au mari interese legate de Spitalul Colentina, nu mai puteau aștepta. Pentru ei, numirea lui Silvi Ifrim era vitală.


FOTO: Conf.dr. Carmen SălăvăstruInteresele clanului de la Dermatologie II

Al doilea pe lista de „susținători” ai lui Silvi Ifrim este prof.dr. Sorin Țiplica, șeful Secției Dermatologie II din Colentina, care vine la pachet cu nevasta sa, conf.dr. Carmen Sălăvăstru, tot dermatolog. Ca o paranteză, Dermatologia II, exact secția unde, în urmă cu două săptămâni, Silvi Ifrim a înghesuit paturi unul peste altul, pe holuri, și unde încă vrea ca medicii să lucreze câte doi în același cabinet, în totală contradicție cu ghidurile medicale în vigoare și încălcând dreptul pacienților la intimitate și confidențialitatea diagnosticului.


FOTO: Managerul interimar Silvi Ifrim FOTO: AGERPRESRevenind, prof.dr. Țiplica, șeful Clinicii Dermatologie II, are de ascuns ilegalități pe care fostul manager și Consiliul de Administrație erau la distanță de câteva zile să le tranșeze.

Mumă pentru nevastă, ciumă pentru colegi

  •   În primul rând, din 2009, prof.dr. Sorin Țiplica și dr. Carmen Sălăvăstru, fiind soț și soție, se aflau în conflict de interese, conform reglementărilor Codului Penal (FACSIMIL 1). Ca să iasă din această situație, păstrându-și funcțiile și beneficiile, la începutul anului 2015, cu sprijinul conducerii UMF, Sorin Țiplica a determinat reînființarea unui „Compartimentului de Dermato-Pediatrie” pentru soția sa. Inițial Ministerul Sănătății s-a opus, pentru că la această secție se renunțase de câțiva ani, întrucât era neperformantă și nu existau în Colentina servicii de ATI sau de alte discipline, specializate pe pediatrie, care să susțină activitatea ei. Din capul locului, compartimentul doctoriței Sălăvăstru a fost ilegal, întrucât Autorizația de funcționare a Colentinei, dată de Ministerul Sănătății, și publicată deja de EVZ, arată clar că spitalul rămăsese doar de adulți, nu și de copii!


Copil internat în salon cu adulții

De aici începe, practic, războiului de la Dermatologie II. La jumătatea lui martie 2015, la o ședință a secției, Țiplica își informează subordonații de promovarea nevestii și de nou înființatul ei compartiment. Dermatologii din secția sa, toți, fac atunci primul memoriu către conducerea Spitalului Colentina (nr. înregistrare 2423/18/03/2015), în care se arată: „Am înțeles de la dl profesor și de la soție că acest departament va funcționa cu paturi care vor fi smulse Clinicii II Dermatologie. (…) Nu înțelegem de ce noul departament trebuie să funcționeze în condiții care trebuie să prejudicieze activitatea medicală a secției de adulți. (…) Caz concret: dna.dr. Sălăvăstru are, în acest moment, un pacient de sex masculin internat în salonul de femei, paciente care necesită tratamente în intimitate”. Or, își poate imagina oricine situația de maxim pericol în care se poate afla un copil internat în proximitatea unui bolnav adult cu infecții grave ale pielii, sau cu boli venerice.Nu și-a lăsat colegii să semneze în condică

Drept urmare, cuplul Țiplica- Sălăvăstru începe șicanele. Cum? O arată, spre exemplu, un alt memoriu, adresat de medici Conducerii (FACSIMIL2), în care dermatologii notează că nu au putut semna condica de prezență timp de o lună, pentru că Sorin Țiplica a ținut-o încuiată. În paralel, însă, Țiplica trimitea și conducerii Spitalului o informare, în care se plângea că medicii din Secția sa nu respectă programul de lucru, fluturând niște „tabele de prezență” goale, în fapt foi volante compuse de el. Culmea e că Țiplica a uitat săși treacă nevasta „prezentă” în foile în cauză. Imediat, conducerea analizează informarea lui Țiplică și-i trimite răspuns (FACSIMIL3) arătându-i că „foile” lui nu înseamnă nimic și că e de datoria sa, ca șef de secție, să asigure buna funcționare a Clinicii Dermatologie II. „(…) Vă reamintim că este obligatoriu de utilizat formularul unic de „Condică de prezență” al spitalului, care trebuie lăsat la un loc accesibil tuturor salariaților”, se arată în răspunsul oficial transmis lui Sorin Țiplica.Funcția de șef a lui Sălăvăstru nu există!

În plin scandal, pe 28 aprilie 2015, Ministerul Sănătății atrage atenția Administrației Spitalelor București că dr. Sălăvăstru nu poate deține funcția de „șef de compartiment” pentru că aceasta nu există! În plus, în cele 5 paturi ale „departamentului” nu poate avea o cazuistică atât de bogată pentru a instrui rezidenți, dar și că dermatologia nu este împărțită în adulți și copii, fiind o disciplină unitară. În plus, organizarea „departamentului” trebuia făcută „separat de paturile destinate adulților pentru a se recunoaște faptul că la nivelul acestei unități sanitare se oferă și servicii de profil pentru copii”.

Puși la zid în Consiliul de Administrație

  •  Dermatologii din Secția II au urmat toate căile legale pentru stingerea conflictului. Așa se face că, războiul dintre șef și nevastă, pe de-o parte, și toți ceilalți medici din secție, pe de alta, ajunge, în octombrie, pe masa Consiliului de Administrație (CA) a Colentinei. La respectiva ședință, medicii cer să nu mai fie reprezentanți de Sorin Țiplica. După cum o arată Procesul verbal al ședinței din 5.10.2016, cele două tabere se ciocnesc puternic: dr. Sălăvăstru se laudă cu activitatea compartimentului ei, dar un coleg o întreabă dacă funcționează legal și dacă există servicii de ATI care să acționeze dacă se întâmplă o nenorocire cu un pacient copil. Sălăvăstru nu răspunde. Apoi, Vasile Barbu, reprezentantul Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), invitat la ședință, spune că a dr. Sălăvăstru nu are specializarea „dermatologie pediatrie”, pentru că nu există așa ceva. Pusă la zid, dr. Sălăvăstru amenință: dacă pleacă din Spital ia cu ea și toată aparatura pe care o folosește!


  • La 7 octom brie (FACSIMIL4), Țiplica este anunțat, de managerul Colentinei, că, din acel moment, condica de prezență va sta la Secretariatul Spitalului și că medicii nu mai fac cu el raportul de gardă Copiiipacienți, puși în pericol


  • O lună mai târziu, ANPP, care are la Colentina avertizori de integritate, întocmește propriul memoriu (Facsimil 5) către Conducerea Spitalului. Reprez entanții pacienților atrag atenția că la Dermatologie II „se acordă servicii medicale atât copiilor cât și adulților, utilizându-se aceleași circuite, aceiași aparatură și același personal medical și auxiliar” și că sala de așteptare și toaletele sunt folosite, cot la cot, de copii și adulți. Mai mult, arată că la „Dermatologia pediatrică” este externat în medie, lunar, un singur pacient, dar cu el se desfășoară „activitate didactică”! Concluzia ANPP cade ca lama unei ghilotine: „siguranța copiilor este grav afectată (…) Propunem suspendarea activității Compartimentul Dermatologie Copii până la soluționarea deficiențelor de funcționare”.

Penultima picătură

  • La 8 decembrie 2016 (Facsimil 6), toți dermatologii din Secția II se adresează, din nou, Comisiei de Etică a Spitalului.


Printre altele, în memoriu ei arată: că sunt cazuri grave de pacienți adulți care nu au putut fi internate întrucât cei doi soți țin închise două saloane și că foile pacienților sub 18 ani sunt declarate pe compartimentul de pediatrie, deși medicii curanți nu sunt angajați ai acestuia și este ilegal. Dermatologii arată și că Sorin Țiplică a blocat un studiu clinic pentru că nu a fost numit investigator principal (funcție pentru care ar fi fost plătit) și că face totul ca să asigure, preferențial, activitatea nevestei sale, dar și că în perioada 18-19 noiembrie, a lipsit de la ședința Comisiei de etică unde fusese convocat, pe motiv că ar fi în concediu medical, deși el era în Germania, la un curs. De aici, lucrurile se precipită.

Dacă nu era înlocuit managerul, Țiplica și Sălăvăstru pierdeau tot

Conflictul de la Clinica Dermatologie II ajunge, așadar, pe culmi, în noiembrie- decembrie anul trecut. Cuplul Țiplica-Sălăvăstru trebuia să scape rapid de managerul Bogdan Andreescu, pentru că altfel pierdea tot! În noiembrie, potrivit „Procesului verbal nr.3 din 2.11.2016”, membrii CA îi solicită lui Andreescu „să facă demersurile către UMF Carol Davila pentru desființarea acestui Compartiment clinic dermatologie copii” și aprobă, cu unanimitate de voturi, ca managerul să informeze UMF Carol Davila și de conflictul scăpat de sub control din jurul lui Țiplica.

Compartimentul nevestii, desființat

Imediat după, președintele CA o anunță pe Carmen Sălăvăstru că secția ei dispare (FACSIMIL7). Două săptămâni mai târziu are loc o nouă ședință a CA. „Procesul verbal nr.4 din 19.12.2016” arată că cele 5 paturi ale Compartimentului inutil, ilegal și pe cale să dispară, de dermatologie copii al lui Sălăvăstru urmau să fie date secției de Urologie – post operator, iar Bogdan Andreescu era împuternicit să propună UMF schimbarea șefului Țiplica de la Dermatologie II.La 22 decembrie 2016 (FACSIMIL8), cu două săptămâni înainte de a fi schimbat, managerul Bogdan Andreescu scrie UMF Carol Davila: „Vă aducem la cunoștință că în secția de Dermatologie II a spitalului, încă din 2015, există un conflict deschis între șeful secției, Sorin Țiplica, și întregul colectiv de medici. (…) Starea de conflict a depășit capacitatea de mediere a managerului (…) Vă rugăm să analizați și să ne comunicați dacă este oportună propunerea noastră privind înlocuirea șefului de secție Dermatologie II cu un alt cadru didactic (…)”.

Au scăpat „la mustață”

Țiplică și Sălăvăstru scapă, însă, la mutață. UMF era în vacanța de iarnă, până în 8 ianuarie 2017. Din cauza viscolului, vacanța a mai fost prelungită până în 11 ianuarie. Ca să nu mai poată continua demersurile Bogdan Andreescu a fost demis. Pe 9 ianuarie!

Te-ar putea interesa și: