Pilula contraceptivă pentru bărbaţi, pe ultima sută de metri

Pilula contraceptivă pentru bărbaţi, pe ultima sută de metri

Cercetătorii se întrec în teste pentru pilula masculină, care poate opri producţia de spermă cu ajutorul hormonilor. Cele mai multe pastile au însă dezavantajul că îşi pierd efectul combinate cu alcool.

Pilula pentru bărbaţi ar putea deveni, în scurt timp, realitate. Testele produsului contraceptiv revoluţionar sunt în toi, iar prezervativul ar putea fi considerat în curând desuet. Totuşi, medici români sunt precauţi şi cred că o astfel de pastilă nu are şanse să scadă nivelul spermatozoizilor la zero. Unii cercetători susţin însă că au reuşit să facă asta.

Hormonii sexuali inhibă producţia de spermă

Pilula pentru bărbaţi acţionează la fel ca cea pentru femei. În timp ce contraceptivele pentru femei conţin esterogeni şi progesteron şi opresc eliberarea de ovule pentru a preveni sarcina, cele pentru bărbaţi conţin testosteron şi progestin (progesteron sintetic), hormoni care opresc producţia de spermă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiunea nu e deloc uşoară, având în vedere că bărbaţii produc miliarde de spermatozoizi la fiecare ejaculare, în timp ce femeile, un ovul pe lună. Testele făcute până acum au arătat că pastilele nu afectează ireversibil fertilitatea, astfel că, în majoritatea cazurilor, concentraţia de spermatozoizi a revenit la normal în circa 16 săptămâni.

Momentan, sunt testate mai multe formule. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Kansas au creat o pilulă care opreşte maturizarea spermatozoizilor, denumită gamendazole. Printr-o coincidenţă, cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că pastilele care tratează infecţii intestinale pot avea ca efect secundar infertilitatea.

În cazul acestor pastile alcoolul este contraindicat. Potrivit publicaţiei "New York Times", un alt cercetător de la Universitatea din Columbia "lucrează" la o pastilă contraceptivă fără efecte secundare care blochează producţia de spermă, chiar şi în combinaţie cu alcoolul.

Pilulele pentru bărbaţi nu sunt lipsite de efecte secundare. Ele includ, la fel ca pilula pentru femei: creşterea în greutate, tulburări de ritm cardiac, probleme dermatologice, schimbări bruşte de dispoziţie.

"Una e să opreşti un ovul, alta, miliarde de spermatozi"

Reticent, medicul endocrinolog Dan Pereţianu crede că e imposibil să opreşti producţia de spermă în totalitate. "Una e să blochezi ovulaţia cu ajutorul estrogenilor şi alta e să opreşti spermatogeneza. Ovulul este unul singur, în timp ce spermatozoizii sunt miliarde pe mililitru. Unul singur dacă trece se poate lăsa cu o sarcină. Trebuie doze mari şi repetate de hormoni ca să blochezi spermatogeneza şi, chiar şi aşa, nu ai siguranţa că scade la zero", crede medicul.

Metoda este veche, adaugă acesta, şi este inspirată din culturism. "Şi culturiştii care iau testosteron au testiculele mai atrofiate, dar nu înseamnă că sperma lor scade la zero. Şansele să-şi lase partenerele gravide sunt foarte mari", mai spune endocrinologul. În plus, pe piaţă există două medicamente, pentru tratarea hipertensiunii, respectiv pentru tratarea psihozei, care au ca efect secundar oprirea ejaculării. Pentru ca acestea să fie contraceptive eficiente, va trebui anulat efectul lor terapeutic iniţial. "Există medicamente de tipul celor care se dau pentru depresie care au ca efecte secundare întârzierea ejaculării. În acest caz, tratamentul este pentru ejacularea precoce, nu pentru blocarea ei. Singura metodă eficace e vaseoctomia, care afectează fertilitatea ireversibil", conchide Pereţianu.

"Până acum, pentru bărbaţi singura metodă contraceptivă eficace este legarea canalelor sau vaseoctomia, care afectează fertilitatea ireversibil“. DAN PEREŢIANU, medic endocrinolog

INDICAŢIE

Recomandată bărbaţilor monogami, cu memorie bună

Cercetători din Seattle susţin că au reuşit să aducă nivelul spermatozoizilor aproape de zero, ceea ce înseamnă că acest tip de pilulă este mai eficientă decât prezervativul şi chiar decât pilula pentru femei. Potrivit Agenţiei Americane a Alimentului şi Medicamentului, prezervativul are o rată de eşec de 14%, iar pilula feminină, mai puţin de 1%.

Pastila contraceptivă pentru bărbaţi poate fi o alternativă pentu cuplurile în care femeile nu pot lua contraceptive din cauza efectelor secundare. Are, însă, dezavantajele ei: trebuie administrată zilnic şi, spre deosebire de prezervativ, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, fiind, mai degrabă, recomandată bărbaţilor monogami. Producătorii preconizează că pastilele contraceptive pentru bărbaţi vor costa la fel capilulele pentru femei. Citiți și:

  • Frigiditatea femeilor. De ce preferă să paseze vina bărbaţilor şi refuză tratamentul