Decizia de înarmare a piloților vine după ce în urmă cu doar câteva zile, Rusia a deplasat aproape de granița Siriei cu Turcia temutul sistem antiaerian S-400, capabil să lovească ținte aflate pe o rază de 400 de kilometri.

Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat. Lt.col. Oleg Peșkov a  fost  împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt, Constantin Murakhtin, a fost salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, luni seară la Paris, că Ankara a doborât avionul rusesc pentru că a dorit să protejeze petrolul pe care ISIS îl furnizează Turciei.  ”Avem toate motivele să credem că deicizia de a lovi avionul nostru a fost dictată din dorința de a proteja rutele pe care ISIS livrează petrol către Turcia”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă origanizate cu ocazia Conferinţei ONU pe tema climei de la Paris.