Producătorii români de castraveți ar putea fi despăgubiți din fondul de rezervă al statului

Cele peste 16.000 de tone de castraveţi, care nu au mai putut fi exportaţi de România din cauza isteriei create în Europa de epidemia bacteriană cu E coli, au cauzat producătorilor români pierderi care se ridică la nouă milioane de euro, potrivit ministrului român al Agriculturii, Valeriu Tabără. Există posibilitatea ca producătorii să fie despăgubiți din fondul de rezervă al statului.

Sâmbătă a fost înființată o celulă de criză alcătuită din reprezentanți din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ANSVSA și ai organizației de producători Hortifruct pentru a găsi soluții pentru reducerea pierderilor cauzate de criza de pe piața castraveților. Grupul de lucru a trimis comisarului Dacian Cioloș o scrisoare în care s-a pus problema plăților compensatorii pentru producătorii români afectați de isteria bacteriei E.Coli. „Chiar mâine se va discuta în ședința Comisiei de Miniștri această problemă. Oricum, ne-am gândit și la posibilitatea acordării de despăgubiri din fondul de rezervă al statului”, a precizat ministrul. Despăgubiri de 247.000 de euro pentru pierderi de 9 milioane de euro Organizația de producători agricoli Hortifruct a suferit pierderi în valoare de 9 milioane de euro de la începutul crizei, pe care le va recupera de la Uniunea Europeană în limita a 247.000 de euro. Deși majoritatea producătorilor au suferit pierderi, Hortifruct este singura organizație recunoscută în conformitate cu legislația europeană. Producătorii agricoli trebuie să transmită la nivelul Direcțiilor Județene pentru Agricultură pierderile estimate pentru a întocmi o situație centralizată a pierderilor. „Venim în sprijinul tuturor producătorilor și efectuam analize microbiologice pentru a demonstra că sunt sigure atât pentru cumpărătorii români, cât și pentru importatori”, a declarat Roatiș Chețan, președintele ANSVSA. Castraveții care nu pot fi exportați vor fi donați spitalelor  sau taberelor de școlari Ministrul a ţinut să precize că legumele produse în România sunt sigure pentru consum, dar chiar şi aşa vor fi verificate şi vor fi însoţite de un buletin de analize, o certificare a calităţii. "În orice caz, înainte de a consuma orice fel de alimente (castraveţi, roşii, salate) acestea trebuie trecute printr-o igienă primară, care presupunerea spălarea lor. Chiar şi legumele la ţiplă şi cele învelite în celofan trebuie spălate bine. Bacteria E. Coli trăiește pe suprafața legumelor, nu în interiorul lor. Nemții au greșit pentru că nu au asigurat o igienă corespunzătoare”, a ținut să mai precizeze ministrul. 3500 de tone de castraveți care nu pot fi exportați vor fi distribuiți gratuit pe piața internă, la spitale, azile de bătrâni sau în tabere școlare.