PIB şi efectele generate de noua lege a pensiilor. News alert

PIB şi efectele generate de noua lege a pensiilor. News alert

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor, care, odată aplicată  va îndatora grav bugetul de stat.

Primele majorări de pensii sunt prevăzute pentru luna septembrie dar, până în anul 2021, aceste creșteri vor scoate de la buget circa 85 miliarde de lei. Impactul bugetar va fi de 8,4 miliarde de lei în primul an și 81 de miliarde de lei în 2022. La un PIB pe 2018 de aproximativ 900 miliarde lei, impactul cheltuielilor va ajunge la aproape 10% din PIB, adică aproape o treime din bugetul de stat.

Conform noii legi, în calculul pensiilor  va apare un nou element: punctul de referință. Acesta  va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25. Valoarea punctului de referinţă va fi 75 de lei la 1 septembrie 2021, când noua lege este programată să intre în vigoare.

În prezent, valoarea punctului de pensie este de 1.100 de lei. Dar, de la 1 septembrie 2019, el  va ajunge la 1.265 de lei la 1 septembrie 2019, apoi la 1.775 de lei la 1 septembrie 2020 şi, în cele din urmă, la 1.875 de lei la 1 septembrie 2021. Din anul 2022, punctul de referinţă se va indexa în fiecare an cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, scrie capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit legii actuale, cuantumul pensiei se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, conform Legii nr. 263/2010.

Conform Realitatea.net  noul proiect de lege, propune o formulă de calcul diferită: „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”.