PIATRĂ ŞI LUMINĂ, speranță și iubire de frumos, la Galeria Romană

PIATRĂ ŞI LUMINĂ, speranță și iubire de frumos, la Galeria Romană

În această perioadă complicată, plină de incertitudini, Galeria Romană are bucuria și privilegiul de a dărui publicului o nouă expoziţie intitulată: „Piatră şi Lumină”.

Zgomotul acoperă liniștea atât a auzului cât și a vederii. Lumea, descumpănită sufletește, aleargă către întunericul din afară”.

La Galeria Romană, tăria zgmotului este domolită iar întunericul dispare atunci când pătrunzi în perfecțiunea expoziției „Piatră și Lumină”. Sculptură de Vasile Gorduz, acuarele de Paul Gherasim, toate, laolaltă, nasc o altă operă de artă, expoziția realizată de galeristul Emil Ene.

Lucrările lui Paul Gherasim sunt transparente, ușoare, străvezii, ca o aripă de înger. Luminează. Sculpturile lui Vasile Gorduz sunt, parcă, frământate într-o piatră veche, cu urme de eternitate, dar o eternitate... inversă, de la începuturile lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În lumina unei candele arde tot universul”. Este unul din gândurile lui Paul Gherasim cuprinse în cartea-bijuterie „Anonimul învățat”, care a fost lansată odată cu deschiderea expoziției „Piatră și Lumină”.

Ca un val care vine și șterge milioanele de urme lăsate de pașii celor ce au trecut pe nisip, expoziția de la Galeria Romană șterge, parcă, tot ce am înmagazinat în noi în ultima vreme: tristețe, teamă, furie, neputință, subțierea... credinței. Îți lasă, dintr-odată, cugetul liber și sufletul liniștit pentru a redescoperi lumea, frumsețea ei, poezia ei, pentru a redescoperi propria ființă. Legăturile cu Lumina, cu fire invizibile, dar puternice, legătura cu piatra, prin tălpile menite să se rănească atunci când calcă pe ea, spre a nu uita că suferința, cumva, te curăță.

În „Piatră și Lumină” este „cuprinsă toată istoria lumii”. De la Cuvântul de încept, de la Lumina care a venit peste lume, până la piatra care a devenit, cu ajutorul Luminii, lumea noastră. Expoziția nu poate fi doar o experiență estetică de suprafață. Nu mergi să vezi culori și forme. Acolo, fiecare acuarelă vorbește, fiecare sculptură, boț de piatră, strigă, șoptește, plânge. Expoziția este ca o boare de vânt într-o zi toridă, ca o cupă de apă rece, atunci când te arde o sete grozavă. Te oprești, te răcorești, te transformi, redevii sau devii, te cauți, te regăsești, ai prins liniștea și apoi poți înțelege. O acuarelă suavă, ca o rază de lumină, dar cu simboluri puternice, scoate în fața ta, deodată, bucata de piatră care spune toată istoria. Și toate acestea se leagă și mai mult atunci când deschizi cartea „anonimului învățat”.

Firul de iarbă

„De vorbă cu iarba” este una din lucrările lui Vasile Gorduz. Vorbitor și iarbă aproape se confundă. Apoi, deschizi cartea din mână, ținută lângă inimă, și citești: „(...) Ținându-te de firul ierbii vezi cum se coboară asupra ta lumina Cuvântului, din care s-au făcut toate, în mijlocul cărora, la sfârșit, a fost așezat omul, care, dintru început a fost luminat de lumina Cuvântului(...) Te ții de firul ierbii cu mintea, pentru a o face să-și amintească de suflet”. Apoi vezi „De vorbă cu o oaie” și un „Țăran”; simplitate, puritate, o lume în care cuvântul are putere.

Apoi vezi, mirat, lucrarea „Eva”. O Evă despre care nu îți dai seama dacă vrea să se întoarcă în piatră sau să zboare spre cer; este suspendată în aer și doar într-un punct legată de lumea materială. Eva aceasta este între păcat și libertatea celor fără de păcat. Te plimbi prin această lume, care îți pare nouă, abia născută, dar, după ce zăbovești mai mult, te transpui, nu știi exact când și unde, poate la începuturi, poate... Vezi cum piatra galben-maronie e prea bătrână și are în ea prea multă durere, și știe prea multe și de aceea lasă cu greu personajele să se desprindă din ea. Le ține măcar și cu un fir. Și iarăși, cumva amețit, te lași atras în vârtejul acestui univers, în care, Piatră și Lumină, Cuvânt-Lumină, acuarele și piatră, carte și acuarele, Dumnezeu și om, toate, se leagă, se completează și toate, împreună, ating perfecțiunea.

Expozitia „Piatră și Lumină” este revelația acestei perioade, posibil un început de epocă. Nu ratați șansa de a vă curăța ființa cu frumusețe.

Petru și Pavel

„Piatra despre lumină vorbeşte: Dacă nu vor striga ei, vor striga pietrele (Luca 19, 40.) Lumina din piatră vorbeşte: „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica mea!” (Matei 16, 18.)” - Mihai Sârbulescu.

„Am găsit de cuviinţă să alăturăm în această expoziţie doi mari artişti ai artei contemporane românești: Paul Gherasim şi Vasile Gorduz”, spun organizatorii expoziției. De asemenea, invitatul special al expoziției este artistul plastic Silvia Radu.

Vernisajul expoziţiei şi, totodată, lansarea cărţii „Anonimul învăţat”, autor Paul Gherasim, sub îngrijirea lui Ion Grigorescu, au avut loc luni, 29 iunie 2020, de ziua Sfinților Petru și Pavel. În deschidere a vorbit criticul Sever Voinescu, redactor şef la revista Dilema Veche.

Expoziţia este deschisă până la 31 iulie 2020. Program de vizitare: Luni-Vineri: 10:00-18:00 Sâmbătă: 10:00-15:00