Piaţa spaţiilor de birouri din Capitală este încă favorabilă chiriaşilor, dar raportul de forţe începe să se schimbe în favoarea proprietarilor. În plus, se aşteaptă ca Bucureştiul să înregistreze cea mai mare creştere a ofertei de spaţii de birouri dintre principalele centre europene în următorul deceniu.
"În timp ce anul trecut am asistat la o presiune asupra chiriilor la nivel local, acest lucru a fost în linie cu tendinţele înregistrate în întreaga regiune şi, mai recent, există semne ca acest nivel să se stabilizeze", a declarat, într-un comunicat, Claudia Cetăţoiu, senior consultant în cadrul departamentului de birouri al companiei King Sturge. Potrivit acesteia, se anticipează că, în următoarele 12 luni, va continua concentrarea atenţiei pe închirierea spaţiilor vacante cu o piaţă care încă este favorabilă chiriaşilor, deşi raportul de forţe începe să se modifice în favoarea proprietarilor.
Chiriile au început să crească în unele ţări La nivel european, pieţele de birouri dau semne de revenire, însă recuperarea pe diverse pieţe se face la viteze foarte diferite, potrivit unui studiu realizat de King Sturge referitor la piaţa europeană a spaţiilor de birouri, analiză care include principalele oraşe din Europa.
Câteva pieţe fruntaşe sunt acum caracterizate prin creşterea ritmului de ocupare şi a chiriilor, concomitent cu scăderea stocului de spaţii vacante şi a randamentelor.
"În Europa de Vest, unda verde este dată de Londra, Geneva şi Paris, unde afacerile au beneficiat de conexiunile puternice la nivel global, în special în finanţe. În Europa de Est, este cazul economiilor emergente din Rusia şi Turcia, unde revenirea sectorului de birouri a fost cea mai puternică, alimentată de o redresare a exporturilor şi a preţurilor mărfurilor", spune Andrew Burrell, şeful Biroului de Cercetare al companiei.
În centrul Londrei, se preconizează ca până la finele anului 2010 să continue scăderea cu până la 40% a stocului de spaţii rămase vacante şi dublarea volumului tranzacţiilor de închiriere. Această redresare a ridicat deja nivelul chiriilor spaţiilor de top cu 10%, în timp ce capitala Marii Britanii este practic singurul loc din Europa unde a reînceput dezvoltarea speculativă de spaţii de birouri. Atena şi Madrid, sub presiune
Cele mai codaşe pieţe ale spaţiilor de birouri sunt Atena şi Madrid, unde se asteaptă o continuare a crizei şi rămânerea în continuare în starea de alertă. În afară de Moscova şi Istanbul, cererea din Est s-a stabilizat la un nivel scăzut, iar nivelul chiriilor rămâne sub presiune, se mai arată în studiu.