Pfizer și Moderna au dat lovitura vieții. Profituri de 1000$/secundă din vaccinarea populației

Pfizer și Moderna au dat lovitura vieții. Profituri de 1000$/secundă din vaccinarea populației sursă: arhivă

Pfizer, BioNTech și Moderna obțin, în total, un profit de 65.000 de dolari în fiecare minut de pe urma vaccinării anti-coronavirus de succes din statele dezvoltate. Între timp, cele mai sărace țări din lume rămân în mare parte nevaccinate, arată o nouă analiză.

Companiile au vândut marea majoritate a dozelor de vaccin către țările bogate, lăsând națiunile cu venituri mici în paragină, a declarat People's Vaccine Alliance (PVA), o coaliție care militează pentru un acces mai larg la vaccinurile anti-COVID-19, care și-a bazat calculele pe propriile rapoarte de profit ale firmelor.

Venituri de 1.000 de dolari/secundă pentru companiile farmaceutice

Alianța estimează că cele trei companii vor obține anul acesta profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

„Este obscen faptul că doar câteva companii obțin profituri de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar două procente din populația din țările cu venituri mici a fost vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului”, a declarat Maaza Seyoum de la Alianța Africană și Alianța Populară pentru Vaccinuri din Africa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pfizer, BioNTech și Moderna și-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate contractelor cele mai profitabile cu cele mai bogate guverne, lăsând țările cu venituri mici pe dinafară”, a mai spus Maaza Seyoum.

98% din populația țărilor sărace nu e vaccinată

Pfizer și BioNTech au livrat mai puțin de un procent din totalul livrărilor lor către țările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, a precizat PVA. În prezent, 98% dintre persoanele din țările cu venituri mici nu au fost vaccinate cu schema completă de imunizare.

Acțiunile celor trei companii sunt în contrast cu cele ale AstraZeneca și Johnson & Johnson, care au furnizat vaccinurile lor fără scop lucrativ, deși ambele au anunțat că intenționează să pună capăt acestui aranjament în viitor, pe măsură ce pandemia se va diminua.

Companiile au refuzat „o măsură ce ar putea salva milioane de vieți”

PVA a precizat că, în ciuda faptului că au primit fonduri publice de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologia de vaccinare către producătorii din țările cu venituri mici și mijlocii prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, „o măsură care ar putea crește oferta globală, ar putea reduce prețurile și ar putea salva milioane de vieți”.

„În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în pofida presiunii explicite din partea Casei Albe și a solicitărilor OMS ca firma să colaboreze și să ajute la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna pentru o producție mai largă la centrul de ARNm din Africa de Sud”, a declarat grupul.

Corporațiile farmaceutice, solicitate „să suspende imediat drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19”

În timp ce directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a respins transferul de tehnologie ca fiind „un nonsens periculos”, decizia OMS de a acorda aprobarea de utilizare de urgență a Covaxin, dezvoltat în India, la începutul acestei luni, dovedește că țările în curs de dezvoltare au capacitatea și expertiza necesare, a adăugat PVA.

PVA, printre ai cărei 80 de membri se numără Alianța Africană, Global Justice Now, Oxfam și UNAIDS, solicită corporațiilor farmaceutice să suspende imediat drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19 prin acceptarea unei propuneri de derogare de la acordul TRIPS al Organizației Mondiale a Comerțului.

Peste 100 de națiuni, inclusiv Statele Unite, susțin această inițiativă, dar ea este blocată de țările bogate, inclusiv de Regatul Unit și Germania.