Petru Lucinschi, al doilea președinte al țării de după destrămarea imperiului bolșevic numit URSS, a fost considerat „răul mai mic” pentru Republica Moldova, în 1996.
Lucinschi, „răul mai mic” pentru Republica Moldova
Lucinschi s-a născut la 27 ianuarie 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Floreşti. Şi-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1962. Este membru al Academiei de Ştiinţe Sociale din Federaţia Rusă (Moscova) și doctor în filozofie (1977).
Petru Lucinschi a fost prședinte al Republicii Moldova între anii 1997-2001. În bătălia pentru președenție, acesta a rămas în turul doi cu președintele Mircea Snegur. Atunci, Lucinschi a câștigat cu 54,02% din voturi, la 1 decembrie 1996, în fața lui Mircea Snegur, beneficiind de susținerea forțelor de centru și de stânga. Învestitura sa ca președinte a avut loc la 15 ianuarie 1997.
Rămas orientat spre trecutul sovietic, a fost preferat lui Vladimir Voronin, fiind considerat „răul mai mic”.
Un președinte pro-rus
Politica lui a făcut ca nivelul de trai să fie foarte scăzut pentru majoritatea populației ceea ce a cauzat nemulțumiri în rândul cetățenilor Republicii Moldova. Acestea au afectat rezultatele alegerilor parlamentare din 20 martie 1998, când Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a fost votat de 30% dintre alegători. În următorii doi ani, administrația Lucinschi a fost marcată de confruntări dure purtate în cadrul Parlamentului.
Lucinschi nu este afiliat astăzi nici unui partid politic.
În prezent este președinte al Fundației de Studii Strategice și Dezvoltare a Relațiilor Internaționale “Lucinschi”.
El a fost căsătorit cu Antonina Lucinschi, decedată în 2006, și are doi copii (Sergiu, implicat în scandaluri în România, și Chiril, devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova).
Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte, condamnat în România
Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi, a fost condamnat de Curtea de Apel București la 3 ani închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării la infracțiunea de fals intelectual.
Instanța a dispus însă achitarea, în același dosar, a avocatului Radu Pricop, ginerele fostului președinte român Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații.
Ei au încercat să-l estorcheze de 4 milioane de euro pe omul de afaceri Alexandru Horpoș.
Petru Lucinschi, un intelectual
Petru Lucinschi amintea mereu de Lev Tolstoi care spunea că „dacă oamenii răi se adună și devin o forță, cei buni ar trebui să facă același lucru. Doar că cei buni nu au timp de asta, ei sunt mereu ocupați, mereu fac ceva. Răutatea a pus capac peste toate și oriunde te-ai întoarce, o să te împiedici de ea, e injectată în oameni, de regulă... în cei neîmpliniți.”
Fostul președinte este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Marea Cruce a Legiunii de Onoare (Franţa,1998), Ordinul Mîntuitorului (Republica Elenă,1999), Marele Ordin al Cavalerilor Sfîntului Mormînt (Patriarhia Greacă Ortodoxă, Ierusalim, 2000), Ordinul "Steaua României" în grad de Colan (România, 2000).