Petrom si-a dezamagit investitorii

Profitul companiei, exprimat in lei, era in septembrie cat cel din 2005.

Anul 2007 se profileaza ca fiind cel mai prost an al companiei Petrom de dupa privatizare. Factorii care au diminuat profitul par insa insuficienti pentru a genera o scadere cu 98,2 milioane euro.

Bancile au luat locul Petrom

Anuntul de scadere a profitului net al Petrom cu 22% in primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, nu i-a luat prin surprindere pe investitorii de la Bursa.

Acestia se resemnasera ca cea mai puternica societate listata (in 2006 a detinut 43,6% din capitalizarea totala a BVB) este in pierdere de forma. „Actiunile Petrom se comporta surprinzator de stabil, iar scaderile nu au fost de amploare, desi per total au avut o performanta slaba in 2007”, ne-a spus Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Invest.

Comparativ cu 2006, actiunile Petrom au pierdut 10%-15% deoarece „investitorii se asteptau ca restructurarea rafinariilor sa aduca pierderi companiei”, spune Panait. Cu toate acestea, alta e cauza pentru care Petrom i-a dezamagit pe investitori si au ales sa investeasca in banci si SIF-uri, crede Panait.

„Managementul societatii a anuntat ca rezultatele financiare vor fi stabile si usor descendente, dar nu s-a intamplat intocmai asa”, apreciaza sursa citata ca este cauza dezamagirii jucatorilor de la Bursa. Mai mult, Bursa asteapta inca soarta pachetului de 8a destinat salariatilor Petrom si aflat in portofoliul AVAS, afirma presedintele KTD Invest.

Planuri date peste cap Planurile pentru 2007 ale managementului Petrom s-au confirmat doar partial. Strategii companiei apreciau ca anul acesta pretul petrolului va scadea (s-a intamplat tocmai invers) si estimau o scadere cu 26% a profitului net din aceasta cauza.

Cum Petrom castiga daca pretul barilului pe plan international creste (deoarece dispune de exploatare si productie), inseamna ca pierderile au venit, peste asteptari, din alte motive. Cele mentionate sunt partea de rafinare, desi acest aspect era asteptat de companie, si aprecierea leului.

Pe de alta parte, leul are in 2007 o valoare medie de 3,3048 pentru un euro, adica cu doar 2,2 lei in plus fata de valoarea din 2006, cand Petrom a avut cele mai bune rezultate. Cum Petrom a avut pe partea de gaze naturale un profit inainte de dobanzi si impozite (EBIT) cu 34% mai mare, datorat cresterii pretului la gaze, este surprinzator modul in care doar diferenta de curs a anulat celelalte avantaje. Un posibil raspuns ar fi cresterea investitiilor cu 52%, in asteptarea unui profit viitor.

CLASAMENT

Cea mai mare companie din Romania

Petrom este si anul acesta compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, potrivit Anuarului „100 Cele mai valoroase companii din Romania”, editat de „Ziarul Financiar” si facut public ieri.

Valoarea la Bursa din Bucuresti a companiei petroliere a scazut insa cu 6a la sfarsitul lunii septembrie anul acesta fata de perioada similara a anul trecut, pana la 8,4 miliarde de euro. In clasament, locurile doi si trei sunt ocupate de BCR si Orange Romania. RCS-RDS a avut cea mai mare crestere a valorii de piata - de 243% fata de anul trecut -, evaluata la 1,65 miliarde de euro. Operatorul de telefonie a devenit astfel cea mai valoroasa companie cu capital romanesc. (Adelina Vlad)