Evenimentul Zilei > Social > Petrecere autentic mexicană în Centrul Vechi, de Ziua Națională a Mexicului
Petrecere autentic mexicană în Centrul Vechi, de Ziua Națională a Mexicului

Petrecere autentic mexicană în Centrul Vechi, de Ziua Națională a Mexicului

Un strigăt origine mexicană, vechi de de peste 200 de ani, a răsunat în Centrul Vechi al Bucureștiului. A fost chemarea la o petrecere inedită organizată de comunitatea mexicană care a sărbătorit Ziua Națională printr-o adevărată fiesta cu mariachi și preparate culinare autentice, în prezența Excelenței Sale Jose Arturo Trejo Nava, Ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România. Petrecerea a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Taqueria EL Torito, furnizorul oficial al ambasadei Mexicului.

De peste 200 de ani, mexicanii sărbătoresc Ziua Națională cu strigătul din Dolores, acel îndemn la luptă al preotului catolic Miguel Hidalgo y Costilla prin care i-a chemat pe locuitorii provinciei Guanajuato să se opună ocupanților spanioli și să își câștige independența. Același strigăt a răsunat în Centrul Vechi al Bucureștiului, în startul petrecerii care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă și a fost dat de ambasadorul Statelor Unite ale Mexicului, Excelența Sa Jose Arturo Trejo Nava. Oficialul a vorbit, pe scurt, despre semnificația pe care o are noaptea de 15 spre 16 septembrie 1810 pentru poporul mexican.

„Preotul romano catolic Miguel Hidalgo y Costilla a bătut clopotele bisericii din localitatea Dolores, provincia Guanajuato și a rostit celebrului discurs El grito de Dolores, chemarea la arme pentru independența față de Spania. Sunt bucuros să regăsesc atmosfera și spirtitul mexican în acest loc, unde ne simțim ca acasă”, a spus Excelența Sa Jose Arturo Trejo Nava, Ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, care a strigat, fluturând steagul Mexicului, „¡Viva México! ¡Viva México! ¡Viva México!”, la fel cum a făcut Miguel Hidalgo y Costilla în urmă cu peste 200 de ani și așa cum face președintele Mexicului, an de an, de la balconul Palatului Prezidențial din Ciudad de Mexico.

În cadrul evenimentului, restaurantele El Torito au primit de la Ambasada Statelot Unite ale Mexicului o distincție prin care se recunoaște faptul că sunt singurele restaurante autentice mexicane din România, promotoare ale celei mai colorate gastronomii din patrimoniul UNESCO. „Nu spun că nu îmi place mâncarea românească, însă, defiecare dată când îmi invit prietenii la restaurant o fac la El Torito”, a adăugat ambasadorul.

Petrecerea a continuat pe ritmurile membrilor trupei Mariachi International Jalisco, veniți special din Mexic pentru acest eveniment, care au cântat neobosiți, ore în șir, acompaniați de participanții încântați să trăiască momente autentic mexicane.

„Mexicanii știu că în viață este important să te bucuri și să trăiești intens fiecare moment. Am fost fermecat de această filozofie de viață și am încercat să mi-o însușesc. De foarte mulți ani mă simt deopotrivă român și mexican și visul meu cel mai mare este să le arăt compatrioților mei cât de frumoasă și de bogată este cultura și tradiția mexicană, să-i fac să o îndrăgească”, a declarat Dragoș Furtună, al cărui motto ar putea fi rezumat în opt cuvinte: „Bucură-te de viață ca un mexican sadea!”.

Mâncarea autentică de la Taqueria El Torito este pregătită de bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a pregătit preparate pentru o taquerie din Cancun.

Un moment surpriză al sărbătorii în stil mexican din centrul Bucureștiului a fost apariția trupei de percuție Barbarossa Samba Group, care a înfierbântat și mai mult petrecerea.

Taqueria El Torito, de pe Strada Apolodor nr. 3, este a doua locație a lanțului de restaurante El Torito și a fost inaugurată cu prilejul Zilei Naționale a Statelor Unite ale Mexicului. Este un restaurant mexican inconfundabil, cu linii si elemente de design în stil mexican. Decorul, ritmurile incitante ale muzicii mexicane și aroma devastatoare de mâncare mexicană, sunt impulsurile unei aventuri gastronomice de neuitat, care oferă o experiență unică.

O țară a contrastelor

Statele Unite ale Mexicului sunt situate în America de Nord și sunt mărginite de Statele Unite, la nord, și Belize și Guatemala, la sud. Este cea mai nordică țară din America Latină și cea mai populată țară vorbitoare de spaniolă din lume. 

Mexicul este o țară a contrastelor, unde se regăsesc locuri istorice cu temple și ruine arheologice deosebite, clădiri vechi, biserici și mănăstiri, parcuri și palate, monumente grandioase, precum și numeroase atracții contemporane: petreceri pe plajă, cluburi de dans, teatre, cladiri moderne, magazine.

Relații diplomatice de 82 de ani

Lupta de independenţa a Mexicului început pe 16 septembrie 1810, sub conducerea lui „Miguel Hidalgo y Costilla”, preotul catolic cu idei progresiste. După ce Napoleon a cucerit Spania, punându-l pe fratele sau pe tron, influenţă politicii lui liberale a ajuns şi în Mexicul unde vor apare astfel liberalii şi conservatorii.

Urmează o serie de lupte dintre trupele revoluţionare mexicane şi trupele spaniole aflate sub conducerea generalilor Antonio López de Santa Anna şi Agustín de Iturbide. După 11 ani în anul 1821, mexicanii au reuşit să elibereze capitală de trupele spaniole, declaraţia de independenţa fiind semnată de „sich Agustin de Iturbide” la Córdoba (Veracruz) în 24 august 1821.

Miguel Hidalgo este erou naţional al Mexicului, fiind considerat „tatăl Mexicului independent”.

Relaţiile diplomatice dintre România și Mexic au fost stabilite, în urmă cu 82 de ani,  pe 20 iulie 1935, la nivel de legaţie. Au fost întrerupte în decembrie 1941 şi restabilite,apoi,  la 20 martie 1973, la nivel de ambasadă.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.