Parlamentarii au decis ca Roman să-și reia mandatul de deputat, deși procesul lui cu Agenția Națională de Integritate (ANI) nu a fost finalizat
Camera Deputaţilor a revocat, ieri, o hotărâre din 9 februarie 2015 prin care mandatul lui Roman a fost vacantat. Ieri au fost 216 voturi „pentru” și o abținere pentru ca acesta să revină în Parlament. ANI a reacționat imediat.
„Hotărârea adoptată astăzi (ieri-n.red.) prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivă”, s-a precizat într-un comunicat al ANI. Agenția a explicat că procesul ei cu Roman continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
„Tocmai prin faptul că procesul e în desfășurare, eu sunt în dreptul meu, nu din alt motiv. E limpede. Dacă eu sunt în desfășurare în justiție, înseamnă că am acest drept, ca toți ceilalți parlamentari, să îmi păstrez mandatul”, a susținut Petre Roman, pentru Evenimentul zilei.
A încurcat instanțele
Iată cum a evoluat situația lui Roman:
● Martie 2014: ANI a anunțat că Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată.
● Roman a contestat raportul întocmit de ANI, însă a greșit instanța unde trebuia să deschidă procesul. El a depus contestație la Tribunalul București, în aprilie 2014, însă acțiunea sa a fost respinsă, deoarece instanța competentă era Curtea de Apel București (CAB).
● Pe 9 februarie 2015, la solicitarea ANI, plenul Camerei Deputaților a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman.
● Petre Roman a depus o nouă contestație la CAB, care, la 22 aprilie 2016, i-a dat câștig de cauză, fiind apărat în instanță de casa de avocatură a senatorului Tudor Chiuariu.
● Mai 2016: Roman solicită reluarea mandatului de deputat.
Ieri, Biroul Permanent al Camerei a hotărât că Petre Roman își va putea recupera indemnizația de deputat din momentul revocării, din 2015, până la reluarea mandatului. „Nu aş vrea ca această sumă de bani să cadă în sarcina Parlamentului (...) Am cerut pe cale administrativă recuperarea prejudiciului, odată ce se stabileşte că a fost un abuz, trebuie să plătească cei care au comis abuzul, nu cetăţenii României”, a susținut deputatul proaspăt reinstalat.