Primul premier al României de după perioada comunismului suferă din cauza absenteismului înregistrat la alegerile parlamentare. "Românii care nu au votat şi-au ruinat şansele", spune Petre Roman.
Una dintre cele mai cunoscute figuri în rândul candidaţilor pentru mandatele din diaspora, Roman nu a reuşit să câştige mandatul de senator în colegiul 1, din partea PNL, în circumscripţia destinată diasporei.
Acesta a obţinut doar 4.573 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Viorel Riceard Badea (PD-L) a obţinut 8.449 voturi, la o distanţă aproape dublă. Astfel, PD-L a adăugat la cele două mandate de deputat în această circumscripţie şi unul de senator. "Am ales să candidez pentru diaspora pentru că am avut un angajament. Aceşti români care se află în afara ţării sunt foarte mulţi. Este vorba despre oameni care au trecut printr-o perioadă foarte dură, din momentul în care au plecat şi până când s-au aşezat la un loc de muncă în altă ţară. Şi având în vedere deschiderea şi relaţia de care beneficiez în Europa m-am gândit că îi putem ajuta. Însă, am constatat, într-un mod cu totul surprinzător, că nu au fost interesaţi să voteze. În ansamblu, au votat doar 0,7% dintre românii emigraţi. E un lucru pe care încă nu reuşesc să-l desluşesc". "Ar fi putut vota de cinci ori mai mulţi români" În opinia acestuia, lipsa de interes cu privire la viaţa politică din ţară nu se poate concretiza printr-o rezolvare eficace a problemelor. "Dacă vor ca lucrurile să meargă într-o direcţie, trebuie să vină la vot. Iar absenteismul la vot înseamnă că opţiunea românilor este una de respingere, şi nu una favorabilă unei idei", a mai precizat Roman.
Politicianul recunoaşte că nici numărul limitat al secţiilor de votare nu a încurajat participarea la vot, însă acesta consideră că "ar fi putut vota de cinci ori mai mulţi români". În cele 221 de secţii stabilite de Ministerul Afacerilor Externe, pentru alegerile parlamentare din acest an, şi-au exprimat opinia electorală aproximativ 24.000 de români, în contextul în care aproximatv 3.000.000 de români cu drept de vot locuiesc în comunităţile din afara ţării.
Unul dintre motivele pentru care românii nu s-au arătat interesaţi de aceste alegeri se este legat de faptul că "sunt foarte mulţi aceia care învinovăţesc politica pentru situaţia precară în care se află. Asta am constatat peste tot la românii din străinătate. Este un sentiment destul de generalizat, acela că politica nu şi-a făcut datoria. Indiferent de rezultatele formale, că suntem în UE, că suntem o ţară care s-a aliniat la standardele europene, pentru mulţi, rămâne în continuare acelaşi sentiment, că în ţară nu s-a făcut ceva care să le dea lor o şansă, un loc de muncă. Românii care au zis că nu au de ce să meargă la vot şi-au ruinat şansele. Ei nu au participat la ceea ce ar dori să se schimbe. Aici este o chestiune pe care noi nu cred că o spunem cu destulă claritate. Au motive să fie supăraţi. Dar dacă ar fi vrut o îmbunătăţire a lucrurilor ar fi trebuit să voteze".
În perioada cât a fost Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din diaspora, Petre Roman a lansat de multe ori invitaţia românilor din străinătate de a reveni în ţară. În contextul crizei economice internaţionale, Roman consideră că noul guvern va trebui să se aştepte la un flux din ce în ce mai mare de români care vor fi obligaţi să revină acasă.
Şomerii români din diapora, aşteptaţi acasă "Situaţia economică în Spania este din ce în ce mai îngrijorătoare. Acolo sunt deja 3 milioane de şomeri. Şi primii loviţi sunt cei veniţi din afară, românii în cazul acesta. Nici în Italia situaţia nu este mai bună. Resursele sunt din ce în ce mai puţine şi mulţi sunt forţaţi să se întoarcă acasă, unde, de bine de rău, au o locuinţă. Şi e mai bine acasă, decât pe drumuri. De aceea, fluxul acesta de întoarcere nu are cum să se oprească. El va creşte şi asta va crea o problemă suplimentară viitoarei guvernări. În plus, presiunea pe locurile de muncă va creşte şi ea în mod cert".
Cât despre planurile politicei, Roman a mai precizat că în aceste momente este "un om care urmăreşte cum anume se realizează o majoritate şi un guvern. Guvernul care va fi investit acum poate fi un eşec de la început, o cârpeală şi un lucru de nedorit în contexul perioadei care ne aşteaptă. Sau va fi un guvern, sper eu, serios, competent. Miza noastră, a României, este una foarte mare. Avem o şansă ca în contextul general de criză, România să iasă mult mai repede din această perioadă, fiind o piaţă în plină deschidere, liberlizată, cu un anumit potenţial pentru investiţii. Mă interesează foarte mult rezultatul, să văd dacă sunt târguieli politice sau o veritabilă încercare de a conduce această ţară", a mai precizat Petre Roman.
CITIŢI ŞI: Petre Roman şi Ana Birchall - celebri, dar nevotaţi PARLAMENTARII DIN DIASPORA