București. Petre Roman, fostul premier din anii '90, a fost convocat la Parchetul General în Dosarul Mineriadei. El s-a prezentat pentru audieri, vineri, 12 iulie, în jurul orei 9.00.
Dosarul mineriadei este plimbat de mai mulți ani între intanță și Parchet, sub diferite pretexte. Cazul a ajuns, pentru prima oară, în instanță, în 2017. Procesul a fost stopat în decembrie 2020 când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Petre Roman convocat la Parchetul General
Fostul premier a ajuns la Parchetul General unde a fost convocat în acest caz ce pare că nu va ajunge niciodată la final. Petre Roman a fost chemat să dea declarații în fața procurorilor. El a afirmat că nu este vinovat de nici una dintre acuzațiile ce îi sunt aduse. Fostul premier a precizat că va căuta să-i lămurească pe procurori în acest sens, iar anchetatorii vor stabili ce vor face în continuare.
Doarul Mineriadei nu-l vizează doar pe fostul premier. Alături de Roman sunt anchetați Ion Iliescu, fostul președinte al României, dar și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.
Precedentele audieri, în acest caz, au avut loc în urmă cu aproximativ patru luni, în aprilie. La data respectivă au fost audiate mai multe persoane. Pe lângă Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu, investigatorii au vorbit cu generalul Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma. De asemenea, procurorii au mers la domiciliul lui Ion Iliescu pentru a-i lua depoziția.
Dosarul Mineriadei vechi de 30 de ani
Dosarul Mineriadei, în care este anchetat și Petre Roman, vizează fapte comise în urmă cu 30 de ani. Este vorba despre Mineriada din 13 - 15 iunie, în urma căreia au murit patru persoane împușcate. Alte peste 1.000 de victime au fost rănite.
Cazul a ajuns pe masa judecătorilor în 2017, însă aceștia au stabilit că cercetările sunt incomplete. Drept urmare au cerut reluarea anchetei de la zero. Decizia a fost luată de Înalta Curte în 2020. Cazul a revenit la Parchetul General, iar după patru ani, nu sunt semne că se va finaliza curând
În luna aprilie, la patru ani după ce i-a fost restituit dosarul, Parchetul General a anunțat, într-un comunicat de presă, efectuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Potrivit sursei citate, sunt vizați Petre Roman (la data comiterii faptelor, prim-ministru), Gelu-Voican Voiculescu (fost vicepremier), Virgil Măgureanu (fost director al SRI) și Adrian Sârbu (consilier al primului-ministru).
Fostul premier este acuzat că ar fi îndemnat minerii conduși de Miron Cozma să-i atace pe protestatarii strânși în Piața Universității.
Ce spun procurorii despre rolul lui Petre Roman
Fostul premier este acuzat că ar fi ordonat represiuni împotriva protestatarilor și a populației Capitalei care îi susținea. Procurorii arată către Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, dar și spre Virgil Măgureanu, directorul SRI, sau Adrian Sârbu, consilierul prim-ministrului. Aceștia sunt acuzați că au promovat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală.
În urma represiunii în cadrul mineriadei au fost omorâte patru persoane, alte două au fost violate, iar peste 1.300 au fost rănite. Alte 1.200 de persoane au fost reținut abuziv de autoriățile statului de la vremea respectivă, susțin procurorii.
Persoanele respective, având funcții de decizie în statul român s-au constituit „într-un grup criminal” de natură politică, administrativă, militară şi civilă.