Bugetul Sănătății este unul de aproximativ 6 miliarde de euro anual. Numărul fi rmelor importatoare de medicamente, tehnică și servicii este din ce în ce mai mic, drept pentru care concurența dintre ele materializează din ce în ce mai teribil principiul „peștele mare îl înghite pe cel mic”. Expresia nu mai este doar o metaforă, „peștele cel mic” ajunge chiar să fi e sfârtecat în bucăți. Așa s-ar putea rezuma Cazul Hexi Pharma. Numai că având ceva vocație pedagogică, am simțit nevoia să caut o explicație mai amplă, în măsură să ofere cititorului o înțelegere ceva mai profundă asupra a ceea ce se întâmplă
Ca să putem pricepe resorturile și așezarea în contextul efectelor urmărite de Scandalul Hexi Pharma, trebuie să aruncăm o privire asupra metodelor de preluare a piețelor, în general, cu aplicare directă la cea a pieței de dezinfectanți din România. Foarte important este să avem în vedere cum se acaparează o piață de desfacere dintr-o țară emergentă precum România, de către o societate străină sau o multinațională prin pârghia capitalului, cu concursul unui Guvern prietenos.
De aici a început totul!
Potrivit surselor EvZ, așa cum a arătat ziarul nostru zilele trecute, „francezii de la Anios (n.m. - lider de piață în România) i-ar fi mandatat pe reprezentanții lor locali, GB Indco, să-i facă o ofertă totală lui Dan Condrea. Zis și făcut! S-au întâlnit cu Dan Condrea și i-ar fi propus 5 milioane de euro pentru a-și vinde business- ul. Ce intra aici? În afară de fabrica Hexi Pharma, depozitele de la Mogoșoaia și restul mijloacelor fixe, francezii erau interesați mai mult de infrastructura și de rețelele dezvoltate de Condrea în mediul spitalicesc. Dan Condrea n-ar fi cerut timp de gândire, răspunzând că pentru 8 milioane de euro își vinde afacerea pe loc. A specificat însă, că prețul nu este negociabil. Tatonările celor de la GB Indco au mai continuat o perioadă, dar, cum patronul Hexi Pharma a fost de neclintit, negocierile s-au sistat, iar relațiile de colaborare s-au rupt definitiv“. De acolo a început totul, dar asta știm deja!
„Francezii de la Anios i-ar fi mandatat pe reprezentanții lor locali, GB Indco, să-i facă o ofertă totală lui Dan Condrea”.
În continuare, să încercăm să anticipăm destinul imediat viitor al firmei Anios - deja lider de piață în România prin intermediul distribuitorului său, GB Indco - consolidat de dispariția lui Dan Condrea și Hexi Pharma.
O tranzacție de multe milioane
Ecolab Inc., o multinațională cu sediul în SUA, un colos mondial cu afaceri și în domeniul serviciilor spitalicești, este într-o plină acțiune de preluări, care îi vor asigura o poziție privilegiată pe piața mondială a dezinfectanților. Într- o primă etapă, acum niște ani, Ecolab Inc. a răscumpărat acțiunile Henkel, pentru 1 miliard de dolari. Ca să venim la ceea ce ne interesează, acum achiziționează firma Anios, lider european marcant, comerciant de produse pentru igienă, dezinfecții și asistența medicală, prezentă în peste 85 de țări, cu vânzări de 220 milioane €, în 2015. Tranzacția este ca și încheiată, a obținut deja avizele organismelor anti-monopol. Astfel, așa cum am spus, Ecolab va deveni un lider mondial care își va atașa și România în portofoliu.
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, o firmă râvnită de un colos pe care este greu să-l refuzi FOTO:AGERPRES
Fără Guvern și fără presă nu se poate!
Concomitent cu adăugarea la cota de piața a colosului Ecolab Inc. a cotei românești deținută de Anios, este imperios necesară și creșterea acestei cote, pentru ca Ecolab Inc. să dețină cât mai mult din piața românească. Pentru asta, în prima fază sunt și vor fi în continuare eliminați micii competitori, așa cum am văzut deja, cu consecință suplimentară victimele colaterale din rândul micilor afaceri românești, legate pe orizontală de firmele care trebuie eliminate. Operațiunile de acest fel sunt sprijinite și girate de factorii locali importanți, atât cei decidenți, cât și cei de influență: Guvern, ANAF, servicii de informații, ONG-uri, presă și televiziuni.
„Normele europene” vor fi pretextul de aur!
Pentru ca scopul final, obținerea de profituri maxime, să fie atins, este obligatorie etapa ultimă, aceea de creare a unei piețe proprii reale, una umflată la maxim și în care entitățile românești să nu joace decât rolul de client, adică al aceluia care plătește. Acest obiectiv se va atinge prin introducerea unor „norme europene” de consum pentru dezinfectanți în spitale. Explicația va fi că pentru ca un spital să fie ferit de probleme legate de infecții, el trebuie să aibă un grad standard de igienă, pentru asigurarea căruia va trebui ca el să consume dezinfectanți în baza unor normative, unor protocoale, care se vor raporta obligatoriu la numărul total de paturi și la numărul de metri pătrați. Adică, un anumit consum pe metrul pătrat și pe pat. În acest mod, consumul global de dezinfectanți va crește de cel puțin 3-4 ori, pentru că până acum, cele mai multe spitale cumpărau cantități care să le asigure consumuri mici, exclusiv pe baza criteriului „eficiență”, și pentru că nu erau „presate” în sensul achizițiilor „fără număr”. Sensibilizarea opiniei publice pe subiect s-a facut deja, așa cum s-a văzut din momentul declanșării „Scandalului Colectiv”, cu al său Episod II, „Afacerea Hexi Pharma”. Acum tot românul știe ce-i aia infecție nosocomială, septic și antiseptic. Un exemplu de manual, pe subiectul campaniilor de impunere a unei teme pe agenda publică.
Sensibilizarea opiniei publice pe subiect s-a făcut deja, așa cum s-a văzut din momentul declanșării „Scandalului Colectiv”, cu al său Episod II, „Afacerea Hexi Pharma”.
Ce mai este astăzi miliardul?
În concluzie, piața dezinfectanților din România va crește de cel putin 3-4 ori cantitativ. Cifra de afaceri va crește chiar mult mai mult, pentru că în condiții de cvasi- monopol, prețurile se stabilesc discreționar, componenta negociere fiind atrofiată la maxim. Firmele românești vor deveni nesem nificative în context, dacă nu chiar rapid înghițite. Prin creșterea cotei de piață, dar și prin creșterea pieței în valoare absolută de 3-4 ori, noul lider de piață va ajunge să aibă o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 8-10 ori. Vorbim despre o creștere de la zeci de milioane de euro, atâta cât este acum, la sute de milioane, sau chiar aproape de un miliard. Vorba aceea: ce mai este astăzi miliardul?
Ca să înțelegeți și mai bine că România este, din nenorocire, un caz special, drama acestui popor în ultimii 25 de ani, nu mai adaug decât faptul că suntem singura țară din UE care are interpus un intermediar între producătorii de medicamente și Stat: firmele importatoare. Cunoscătorii Sistemului știu exact: este vorba despre aceeași rețetă de interpunere ca și în cazul Microsoft.
Președintele Klaus Iohannis, în CSAT: „Avem nevoie de norme, norme aliniate la cerințele standardelor europene referitoare la antiseptice și dezinfectante!”
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, care a urmat ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 27 mai 2016, am afl at că încă de pe atunci președintele Klaus Iohannis vorbea deja despre aplicarea normelor care vor aduce câștiguri fabuloase viitorilor lideri pe piața dezinfectanților din România. Încă un exemplu de manual, despre cum să obții răspunsul autorității de stat, după ce ai impus subiectul pe agenda publică: Colectiv - Infecții Nosocomiale - Scandalul Hexi Pharma - Nevoia de Dezinfectanți. Dezinfectanți cât mai mulți și cât mai scumpi!
Foto: Dezinfecția și sterilizarea în spitale, de pe agenda CSAT pe cea a opiniei publice
„Am discutat și convenit un plan de acțiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului (CSAT), care stabilește, în câteva puncte, măsuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare. În ceea ce privește normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerințele standardelor europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancțiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârșitul lunii iulie. În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți, unde participă medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranță alimentară și alte categorii de specialiști, care să lucreze la acest pachet de norme. Acestea privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății.”