Evenimentul Zilei > Actualitate > Peste un miliard de oameni vor fi loviți de cea mai mare catastrofă a tuturor timpurilor
Peste un miliard de oameni vor fi loviți de cea mai mare catastrofă a tuturor timpurilor

Peste un miliard de oameni vor fi loviți de cea mai mare catastrofă a tuturor timpurilor

Criza globală ar putea arunca afară din case mai mult de un miliard de persoane în următorii ani, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură.

În registrul amenințărilor ecologice, realizat de Institutul pentru Economie și Pace (IEP) din Sydney, arată că până la 1,250 miliarde de oameni din întreaga lume ar putea rămâne fără case.  Nicio țară nu va putea scăpa de impactul crizei climatice – iar populațiile cele mai sărace și cele mai vulnerabile din lume vor fi cele mai afectate.

Amenințările ecologice și schimbările climatice reprezintă provocări serioase pentru omenire, se spune în raport. „Țările cel mai puțin rezistente din lume, când se confruntă cu dezastre ecologice, sunt mai susceptibile să experimenteze instabilitatea politică, fragmentarea socială și colapsul economic”.

Foametea şi dezastrele naturale bat la ușa tuturor țărilor, chiar şi a celor bogate

Raportul s-a bazat pe date de la organizații internaționale precum Națiunile Unite, Organizația pentru Alimentație și Agricultură și cercetările realizate de IEP privind nivelurile de rezistență ale țărilor. Folosind aceste cifre, IEP a calculat apoi amenințările relative ale creșterii populației, lipsa apei, a nesiguranței alimentare, secete, inundații, cicloni și creșterea temperaturii și a nivelului mării.

Studiul a constatat că peste un miliard de oameni din 31 de țări cu rezistență redusă – ceea ce înseamnă că nu sunt capabil pentru a rezista impactului schimbărilor ecologice în deceniile următoare. Regiunile care se confruntă cu cel mai mare număr de amenințări sunt Africa subsahariană, Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, se arată în raport. „Nu toți acești oameni vor fi strămutați, totuși este probabil ca un număr mare dintre ei să fie”, a spus IEP

Nu vom scăpa de lipsa alimentelor și a apei

Populația globală se ridică în prezent la 7,8 miliarde. Acest număr este de așteptat să ajungă la 10 miliarde până în 2050 – tensionând resursele naturale deja întinse ale lumii, se arată în raport, citând date de la Departamentul de Afaceri Economice și Sociale al ONU. Se preconizează că cea mai mare parte a acestei creșteri a populației va avea loc în țările cu conflicte armate în curs, precum cele din Africa Subsahariană, se arată în raport.

Citând cercetările din partea organizației mondiale non-profit World Resource Institute, raportul prevedea că până în 2050, cererea globală de alimente va crește cu 50% și 3,5 miliarde de oameni ar putea suferi de insecuritate alimentară.

Deficitul de apă poate fi o problemă și mai mare – deja, există mai mult de 2,6 miliarde de oameni care se confruntă cu stres hidric ridicat sau extrem, ceea ce înseamnă că fie nu au suficientă apă pentru nevoile lor, fie că alimentarea cu apă este expusă riscului de perturbare, a spus raportul.

Dezastrele naturale. care sunt tot mai dese în zilele noastre

În ultimii ani, s-au înregistrat creșteri dramatice ale dezastrelor naturale din întreaga lume, despre care experții au avertizat de multă vreme că sunt simptomele unei crize climatice agravante – incendii în California, valuri de căldură în toată Europa, temeri de prăbușire a unui baraj în China și un record de uragane în sudul Statelor Unite. Şi, mai nou, dezastrul de pe insula La Palma

Asia-Pacific a fost cea mai afectată regiune. Studiul a constatat că 29% din toate calamitățile naturale din ultimii 30 de ani au avut loc acolo. Europa este pe locul al doilea ca număr de dezastre naturale la nivel global.

Și aceste dezastre naturale lovesc cel mai tare în țările mai sărace unde au ucis de șapte ori mai mulți oameni, a constatat raportul, folosind indicatorii IEP. Nu pentru că dezastrele din țările mai sărace se întâmplă mai frecvent sau cu o severitate mai mare – ci pentru că acele națiuni sunt mai puțin capabile să facă față șocului.

Toate aceste amenințări combinate vor crea o criză migrațională

Care poate provoca apoi efecte secundare precum instabilitate politică sporită, nesiguranță globală și o mai mare ostilitate față de imigranți. Cooperarea internațională și ajutorul extern legat de climă vor fi esențiale pentru atenuarea acestor efecte și pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și dezvolte o rezistență mai bună, se arată în raport. Acest tip de ajutor internațional a crescut deja de 34 de ori din 2000 până în 2018, pe măsură ce amploarea crizei a devenit clară – dar acestea încă „nu depășesc ceea ce este necesar pentru a aborda aceste probleme în viitor”, avertiza raportul publicat de CNN.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: