Atenţie de unde cumpăraţi peşte. ANPC avertizează

Atenţie de unde cumpăraţi peşte. ANPC avertizează

Potrivit tradiţiei de Sărbătoarea Bunei Vestiri și a Floriilor se consumă peşte. Cu această ocazie, consumul de peşte este mai mare decât în celelalte zile ale anului. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) recomandă cetăţenilor care vor să cumpere peşte în această perioadă fă fie atenţi la căteva elemente care indică dacă peştele este proaspăt sau nu.

"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea", afirmă Paul Anghel, director general al ANPC, potrivit republicaonline.ro

"Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului", sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC.

La controalele efectuate de inspectorii ANPC s-au constatat nereguli la comercializarea peştelui, printre care cele mai frecvente au fost condițiile de depozitare.

Ne puteți urmări și pe Google News